Viestivälitysohjelma WhatsApp in toiminta on estetty Kiinassa hallituksen kiristäessä sensuuria ennen ensi kuussa pidettävää kommunistisen puolueen puoluekokousta, BBC kertoo.

WhatsAppin toiminnassa on Kiinassa ollut häiriöitä jo yli viikon ajan. Välillä palveluun on päässyt ainoastaan virtuaaliverkkojen eli VPN-palvelujen kautta. Ne kiertävät Kiinan viranomaisten palomuurin.

WhatsApp on ainoa manner-Kiinassa luvallinen Facebook in tuote. Itse sosiaalisen median ohjelma Facebook ja kuvajakopalvelu Instagram eivät ole siellä saatavilla.

Kiinan viranomaiset rajoittivat jo heinäkuussa videoiden ja valokuvien jakamista WhatsAppin kautta, mutta rajoitukset poistettiin myöhemmin.

Verkkoviestinnän rajoitukset liittyvät turvallisuustoimien kiristymiseen viiden vuoden välein järjestettävän Kiinan kommunistisen puolueen puoluekokouksen alla.

"Kaikenlaiset rajoitukset lisääntyvät aina puoluekokouksen alla, koska näin halutaan varmistaa kokouksen sujuminen ihanteellisissa sosiaalisissa oloissa ja ilman häiriöitä", Kiinan hallituksen ja useiden monikansallisten yritysten neuvonantaja Robert Lawrence Kuhn sanoo.

Hänen mukaansa nyt ei ole varmaa, löysääkö hallitus valvontaa puoluekokouksen jälkeen, kuten aina aiemmin on tapahtunut.

Tavallisille kiinalaisille WhatsAppin toimimattomuus ei ole ongelma, koska suuri enemmistö käyttää hallituksen valvomaa WeChat-palvelua.

WhatsAppin valvominen on huomattavasti hankalampaa, koska siinä koko viestintä on salattua. Se hermostuttaa sosiaalisen median valvojia Kiinassa.

Lähde: Tekniikka&Talous