Media

Antti Kailio 9.8.2018 10:45

Kiina toivottaa Googlen takaisin, mikäli yhtiö suostuu nettisensuuriin

Colourbox

Google vetäytyi Kiinasta vuonna 2010.

Kiinalaisen valtiollisen sanomalehden mukaan Google on tervetullut takaisin Kiinaan, mikäli se sitoutuu noudattamaan maan lakeja ja nettisensuuria.

Bloombergin mukaan People's Daily -lehden kolumnissa kirjoitettiin Googlen vetäytymisen Kiinasta vuonna 2010 olleen virhe, jonka myötä monet hyvät mahdollisuudet menivät hakukonejätiltä sivu suun. Kolumni kuitenkin poistettiin myöhemmin.

Google pyrkii takaisin maailman suurimmalle internetmarkkinalle erityisesti Kiinaa varten räätälöidyn hakukonesovelluksen avulla. Räätälöity sovellus noudattaa Kiinan sensuurilakeja ja toimii yhteistyössä paikallisten yritysten kanssa. Vetäytymisen jälkeen suurin osa Googlen palveluista blokattiin Kiinassa.

Myös Kiinan kommunistisen puolueen kannatuslehti on antanut tukensa Googlen paluulle.

”Päätös lähteä Kiinan markkinoilta oli Googlelle iso moka, jonka myötä yhtiö menetti kultaisia mahdollisuuksia Kiinan internetin kehityksessä”, lehti julistaa ja painottaa, että paluun tulee tapahtua Kiinan lakien mukaisesti.

Mielipiteet ovat linjassa Kiinan nykyisen politiikan kanssa. Kaikkien länsimaisten yritysten tulee toimia paikallisten lakien mukaisesti. Myös Facebook ja Twitter on blokattu Kiinassa.

Kumppaniblogit

Kaupallinen yhteistyö