Italialainen muotitalo Versace on joutunut myrskyn silmään Kiinassa.

Taustalla on yhtiön suunnittelema t-paita, joka suututtaa kansallismielisiä kiinalaisia antamalla liikaa huomiota Kiinan erillishallintoalueille Hongkongille ja Macaolle.

Kiinan Twitter-tyylisessä sosiaalisessa mediassa Weibo ssa leviää kuvia t-paidasta, jossa on lueteltu maailman kaupunkeja ja niihin liittyviä valtioita. Listalla ovat esimerkiksi Milano-Italia, Los Angeles-Yhdysvallat ja Peking-Kiina. Listalta kuitenkin löytyvät myös Hongkong-Hongkong ja Macao-Macao.

Kiina on viime vuosina kiristänyt otettaan entisistä eurooppalaisten siirtomaa-alueista. Vaikka alueilla on yhä nimellinen itsehallinto, Kiina katsoo niiden olevan erottamaton sitä. Kitka on viime viikkoina näkynyt levottomuuksina esimerkiksi Hongkongissa.

Paidasta nousseen kohun takia yksi Kiinan suosituimmista näyttelijättäristä, Yang Mi , kertoi Weibossa lopettavansa yhteistyön Versacen kanssa. Yang oli keväällä nimitetty muotimerkin tyylilähettilääksi Kiinassa.

”Kiinan alueellinen koskemattomuus ja suvereenius ovat pyhiä ja loukkaamattomia asioita,” Yangin osin omistama viihdeyhtiö Jiaxing Media toruu tiedotteessaan uutistoimisto Reutersin mukaan.

Sopimuksen lopettaminen oli viikonlopun seuratuimpia aiheita Weibossa. Sunnuntaina tapausta seurasi uutistoimisto Reutersin mukaan ainakin 600 miljoonaa käyttäjää.

Kohun seurauksena Versace nöyrtyi anteeksipyyntöön.

”Versace korostaa, että rakastamme Kiinaa syvästi, ja ehdottomasti kunnioitamme Kiinan aluetta ja kansallista suvereniteettia”, yhtiön tiedotteessa kerrotaan.

Yhtiön mukaan tuotetta ollaan vetämässä markkinoilta.

Yhtiön luova johtaja Donatella Versace esitti myös henkilökohtaisen anteeksipyynnön Instagramissa.

”En ikinä ole halunnut loukata Kiinan kansallista itsemääräämisoikeutta, ja siksi halusin henkilökohtaisesti pyytää anteeksi tätä virhettä ja harmia, jota se on voinut aiheuttaa,” Versace pahoittelee.

Versacen omistaa muotijätti Capri Holdings, aiemmin Michael Kors.