Lentoyhtiö Finnair on kokeillut kiinalaisen Alipay-maksujärjestelmän käyttöä Shanghain-lennoillaan. Kokeilu alkoi 27. tammikuuta ja jatkuu helmikuun loppuun saakka.

Alipay-yhteistyön viestintävastuussa ollut Mari Rouvi kertoo, että kokeilu on saanut kiinalaisilta matkustajilta erittäin hyvää palautetta. Sekä suomalainen että kiinalainen lentohenkilökunta on pyytänyt Alipayta käyttäviltä matkustajilta erikseen näkemyksiä palvelusta.

"He ovat olleet tyytyväisiä mahdollisuuteen käyttää tuttua palvelua maksamisessa", Rouvi kertoo M&M:lle.

Alibaba Group in vuonna 2014 lanseeraamaa mobiilimaksamisen sovellusta Alipayta käyttää Kauppalehden mukaan lähes kaikki Suomeen tulevat kiinalaisturistit. Alipayn kotimainen kumppani on ePassi, joka kuuluu TCG-konserniin.

Lähes 200 suomalaisyritystä on jo ottanut Alipayn käyttöön. Finnair oli maailman ensimmäinen lentoyhtiö, joka mahdollisti Alipay-maksamisen lennoillaan.

Alipayta on voinut käyttää Helsingin ja Shanghain välisillä lennoilla tax free -ostosten maksamiseen, economy comfort -palvelujen maksuun tai Finnairin lounge-palveluissa. Alipayn kautta voi myös maksaa lennot Finnairin kiinankielisen sivuston kautta.

Finnair markkinoi Alipay-maksupalvelua sosiaalisessa mediassa WeChat issa, Weibo ssa ja Facebook issa globaalisti. Markkinointia on myös kohdistettu suoraan matkustajille sekä Euroopassa oleskeleville kiinalaisille.

"Lanseerasimme kokeilun kiinalaisen uudenvuoden aikaan. Lennot ovat olleet aivan täynnä", Rouvi lisää.

Rouvin mukaan Finnairin suunnitelmissa on mahdollisuuksien mukaan tuoda Alipay-palvelu kaikille Kiinan-lennoille. Päätöksiä asiasta tehdään, kun ensimmäinen kokeilu on saatu päätökseen.