Joulukinkun paistamisessa syntyvä ylijäämärasva voi johtaa pahimmassa tapauksessa viemäritukokseen. Rasvaa voi hyödyntää esimerkiksi kinkun kastikkeessa tai sen voi viedä suoraan roskikseen, mutta viime jouluina jätteeksi muodostuneesta sianrasvasta on päässyt eroon myös uudella tavalla.

Muun muassa Helsingin seudun ympäristöpalvelut neuvoi viime jouluna kierrättämään paistorasvan Kinkkutemppu-keräyksen kautta, jossa rasvat sai viedä K-Citymarket ien ja jätelaitosten keräyspisteisiin ympäri maan. K-Citymarket markkinoi Kinkkutemppua myös omissa kanavissaan ja järjesti Facebook-sivustollaan live-lähetyksen, josta voi seurata kinkun paistumista uunissa.

Kemianteollisuuden alulle panema tempaus keräsi viime joululta 44 000 kiloa rasvaa. Vuoden 2016 jouluna keräys saavutti 12 000 kilon rasvapotin. Kinkkutemppuun osallistui yli 145 000 kotitaloutta, kun tavoitteena oli saada talteen 100 000 kotitalouden paistorasvat.

Keräyksessä mukana olevat tahot lupaavat, että kerätystä rasvasta valmistetaan uusiutuvaa dieseliä, jonka myyntituotto jaetaan hyväntekemäisyyteen. Viime joulun keräyksen rasvoilla valmistetulla polttoaineella voisi ajaa Kemianteollisuuden arvion mukaan 14 kertaa maapallon ympäri. Dieselin valmistuksesta vastaa Neste.

Kaikkein innokkaimmin kinkkurasvat vietiin talteen Salossa ja Forssassa.

Kemianteollisuuden, K-ryhmän ja Nesteen lisäksi Kinkkutempussa ovat mukana Lassila & Tikanoja, Honkajoki, Suomen Pakkauskierrätys RINKI, Atria, HKScan, Snellman, Maa- ja kotitalousnaiset, Suomen Kiertovoima ry KIVO ja kuntien jätelaitokset, Suomen Kuntaliitto, Vesilaitosyhdistys ja Ympäristöteollisuus- ja palvelut YTP.