Visuaalisen viestinnän suunnittelijoiden järjestön Grafian Vuoden Graafikko 2020 on kirjainmuotoilustudio Schick Toikka.

Lauri Toikka ja Florian Schick perustivat Schick Toikka -toimiston vuonna 2012. He tekevät tiivistä yhteistyötä, vaikka ovat harvoin samassa maassa.

Toikka ja Schick tapasivat opiskellessaan Haagissa, Hollannissa. Aluksi kirjainmuotoilustudio perustettiin Berliiniin, mutta sittemmin Toikka on asettunut Helsinkiin. Schick asuu edelleen Berliinissä.

Schick Toikka on harvoja toimistoja Suomessa, jotka työllistävät itsensä päätoimisesti fonttien suunnittelulla.

Lauri Toikka kertoo M&M:lle, että hän ja Schick ovat erittäin otettuja saamastaan kunnianosoituksesta.

”Tämä on hieno tunnustus meille. Saimme tällaisen palkinnon, vaikka olemme kirjainmuotoilijoita. Olemme kovin iloisia. Hieno noteeraus”, iloitsee Lauri Toikka.

Kirjainmuotoilu on melko kapea, mutta omaleimainen ja kansainvälinen visuaalisen viestinnän suunnittelun osa-alue.

Useimmat kirjainmuotoilijat tekevät töitä globaalisti, kuten myös Schick Toikka. Toimiston asiakaslistalta löytyvät muun muassa Flow Festival, New York Times, Sennheiser, Nike ja Vogue.

Merkittävien asiakkaiden lisäksi Schick Toikka on tehnyt yhteistyötä myös isojen nimien, kuten suunnittelija Mirko Borschen ja taiteilija Nora Turaton, kanssa.

Kyseessä on varsin spesifi graafisen suunnittelun osa-alue, joten alalla pärjätäkseen on Toikan mukaan käytännössä pakko olla kansainvälinen.

”Fontit ovat universaaleja, joten asiakkaat voivat tulla mistä päin maailmaa tahansa. Vaikka ala on kasvussa, se on edelleen suhteellisen pieni. Kansainvälisyys tulee sitä kautta luontevasti”, Toikka kertoo.

Toimiva kirjainmuotoilu yritykselle tai muulle brändille syntyy Toikan mukaan tapauskohtaisesti. Ensin kartoitetaan, minkälaista kirjainmuotoilua tilaaja tarvitsee viestin perille saattamiseksi.

”Pohdimme ensin tarkan briiffin pohjalta, mikä on olennaista. Tutkimme myös yrityksen historiaa ja asemaa nykypäivänä. Toteutuksen tulee olla kiinni ajassa, mutta myös yrityksen omassa historiassa.”

Toikka ja Schick pyörittävät toimistoa pääosin kahdestaan, mutta tekevät yhteistyötä projektikohtaisesti freelancereiden kanssa. Apuna on myös nettikoodaaja Jouko Saastamoinen.

”Jos fonttiperheeseen pitää tehdä toteutuksia, joissa käytetään esimerkiksi kyrillisiä kirjaimia, käytämme muita tekijöitä apuna. Isoimmissa projekteissa käytämme myös freelancereita”, Toikka kertoo.

Vuoden Graafikko -työryhmän mukaan ”Schick Toikan suunnittelu on monipuolista – se on sekä ajassa kiinni olevaa että perinteistä. Kaikki tyylilajit onnistuvat.”

Vuoden Graafikon valinneeseen toimikuntaan kuuluivat Vuoden Graafikko 2019 -palkinnon voittaja Lotta Nieminen, Annukka Alasko, Liisa Vääriskoski , Tuomas Jääskeläinen ja Tino Nyman.

Vuoden Graafikko 2020 -palkintonäyttely järjestetään 3.4.–31.5.2020 Designmuseon Galleriassa.