Paljastuiko lahjapaketista tavara, jollainen löytyy jo omasta kaapista? Silloin saatat kuulua siihen osaan suomalaisia, jotka myyvät tai ainakin pohtivat myyvänsä saamiaan joululahjoja joulun jälkeen.

Hanakammin lahjojaan myyvät naiset ja nuoret aikuiset. Yleisin syy lahjan myyntiin on, että kotoa löytyy jo vastaava esine, ilmenee verkossa toimivan Tori.fi :n tekemästä kyselystä, johon vastasi 1 312 suomalaista.

Sen mukaan puolet suomalaisista on myynyt tai vähintäänkin harkinnut myyvänsä saamiaan joululahjoja joulun jälkeen.

Kiinnostavaa on, että vain vajaa neljännes menee kauppaan vaihtamaan ei-toivotun lahjan toiseen tuotteeseen.

Lahjoista myyntiin päätyvät useimmin kirjat, vaatteet, kengät ja sisustustarvikkeet.

”Kirjan saattaa lukea nopeasti joulunpyhinä ja se on helppoa panna kiertoon. Vaatteet ja kengät puolestaan ovat lahjan hankkijalle hankalia sekä koon että tyylin puolesta”, sanoo Tori.fi:n toimitusjohtaja Juha Meronen tiedotteessa.

Yleisin syy joululahjan myymiseen on kyselyn mukaan se, että kotoa löytyy jo vastaava esine. Toiseksi yleisin syy on lahjan sopimattomuus saajalle. Rahan hankkiminen on syynä 16 prosentille myyjistä.

Kyselyn mukaan naiset ovat miehiä innokkaampia myymään lahjojaan eteenpäin. Miehistä yli puolet ei ole yrittänytkään myydä joululahjojaan. He pitävät sitä epäkohteliaana.

Asenteet lahjojen myyntiin näyttäisivät kiristyvän iän myötä. Yli 66-vuotiaista peräti 60 prosenttia näkee lahjojen myynnin epäkohteliaana.

Lähde: Talouselämä