Suomalainen bränditalo Nanso avaa maaliskuussa uuden liikkeen Helsingin Kamppiin. Yhtiö kertoo tiedotteessaan ”uskovansa vahvasti kivijalkaan” ja suunnittelee lisäävänsä myymälöiden määrää lähivuosina.

Syitä myymäläverkoston laajentamiselle on lukuisia, kertoo Nanso Groupin toimitusjohtaja Antti Rönkkö.

”Tärkeä tekijä on, että haluamme rakentaa monikanavaista palvelukonseptia, jossa verkkokauppaan yhdistyy virikkeellinen ja inspiroiva myymälä. Haluamme luoda kuluttajalle mahdollisimman saumattomia palvelu- ja asiointikokemuksia myymälän ja verkkokaupan välille”, Rönkkö sanoo.

Rönkön mukaan Nanso on huomannut konkreettisesti, että myymälät tukevat myös tukkukauppaa.

”Kun saimme omat myymälät ja verkkokaupan parempaan iskuun, tietyt tukun asiakkaat ottivat yhteyttä ja halusivat keskustella bisneksen lisäämisestä.”

Uuden myymäläkonseptin on suunnitellut vuoden 2018 sisustusarkkitehdiksi valittu Joanna Laajisto. Myymälässä on käytetty paljon Nanson tyyliin sopivia luonnonmateriaaleja, kuten puuta, pellavaa ja punaista graniittia. Erikoisuutena ovat 3D-tulostetut biohajoavat mallinuket.

Myymälöillä rakennetaankin myös brändiä. Tiettyyn rajaan saakka sitä voi tehdä myös verkkokaupassa, mutta Rönkön mukaan hyvin suunnitellussa myymälässä kokemus on kuluttajalle holistisempi.

Kampin avauduttua Nansolla on 16 myymälää. Toimipiste on pääkaupunkiseudun kolmas: kaksi muuta sijaitsevat Mikonkadulla ja Vantaan Tammistossa. Rönkkö kertoo, että se oli liian vähän alueelle, jolla asuu miljoona ihmistä ja suuri osa koko kansan ostovoimasta.

”Nanso-brändin kasvua ja kehitystä rajoittaa, että kuluttajalle on tarjota liian vähän kohtaamispaikkoja. Meillä on edelleen jakelussa selkeitä aukkoja tai olemme aliedustettuina.”

Brädinrakennuksen, asiakaskokemuksen ja tukkukaupan tuen lisäksi uusien kivijalkakauppojen avaamiseen on yksi varsin perinteinen syy. Ne kannattavat.

”Lähtökohtaisesti kaikki nykyiset myymälämme tuovat positiivisen erilliskatteen. Tuomalla uusia myymälöitä voimme parantaa kannattavuuttamme”, Rönkkö toteaa.

Lisäksi kaupan rakennemuutos kaataa vähitellen pieniä erikoisliikkeitä eli jälleenmyyjien määrä vähenee. Rönkkö ennustaa tämän laskusuuntaisen trendin jatkuvan. Oma vähittäismyynti sen sijaan on kasvanut ”kaksinumeroisesti”, hiljattain uudistettu verkkokauppa peräti 70 prosentilla viime vuonna.

Nanso onkin onnistunut kääntämään jo uppoamassa olleen laivan jälleen kurssille. Viime vuoden lukuja ei vielä ole vahvistettu, mutta operatiivinen tulos on plussalla ensi kertaa sitten vuoden 2010. Kertaluonteisista eristä johtuen nettotulos jää Rönkön mukaan vielä joitakin kymmeniätuhansia tappiolle. Se on verrattain vähän, sillä vielä toissa vuonna viivan alla oli 1,2 miljoonaa euroa miinusta ja sitä edellisenä yli 3,5 miljoonaa. Raskaiden tappiovuosien aikana näytti siltä, ettei vuonna 1921 perustettu Nanso koskaan täyttäisi sataa vuotta.

”Uskallan väittää monen olevan sitä mieltä, että on pienimuotoinen ihme, että me olemme vielä pystyssä näiden hankalien ja todella rajusti tappiollisten vuosien jälkeen”, Rönkkö sanoo.