Yhdysvaltojen, Ison-Britannian ja Australian virkamiehet lähettivät Facebookin toimitusjohtaja Mark Zuckerbergille tänään päivätyn kirjeen, jossa toivovat maiden viranomaisille pääsyä Facebookin omistamien viestipalveluiden sisältöön, AP News kertoo.

”Toivomme, ettei Facebook jatka viestipalveluidensa päästä päähän -salauksen (end-to-end encryption) suunnittelua”, virkamiehet kirjoittavat.

"Yritysten ei pitäisi tarkoituksellisesti kehittää palveluitansa niin, että vakavienkaan rikosten tutkinnassa ei päästä niiden sisältöön käsiksi”, he jatkavat.

Kirjeen ovat allekirjoittaneet Yhdistyneen kuningaskunnan valtiosihteeri Priti Patel, Yhdysvaltain oikeusministeri William Barr, Yhdysvaltain sisäisen turvallisuuden sihteeri Kevin McAleenan sekä Australian sisäministeri Peter Dutton.

Uutisoimme aiemmin viikolla, että Yhdysvallat ja Britannia olisivat laatineet sopimuksen, joka pakottaa amerikkalaiset some-palvelut luovuttamaan tietoja salatuista viesteistä.

Sittemmin WhatsApp-pomo otti kantaa asiaan, ja sanoi, ettei ollut tietoinen kyseisestä sopimuksesta.

Facebookin omistaman WhatsApp-viestipalvelun viestit ovat jo nyt päästä päähän -salattuja. Facebook on kuitenkin suunnitellut myös muiden sen palvelujen kuten Messengerin ja Instagram Directin viestien salaamista.

Tämä ei miellytä viranomaisia, jotka haluaisivat jonkinlaisen takaportin viestien lukemiseen. Turvallisuusasiantuntijoiden mielestä takaportteja ei kuitenkaan voi rakentaa vain hyvien tahojen käyttöön, vaan mikä tahansa portti helpottaa automaattisesti myös rikollisten pääsyä viesteihin.