Balettia rakastavat tanssijat ja lajin seuraajat ympäri maailmaa juhlivat tiistaina World Ballet Dayta, eli maailman balettipäivää.

Tapahtuman sivulla ja tänä vuonna myös Facebook issa pyörii 20-tuntinen livestream-video, joka näyttää kuvaa harjoituksista ja kulisseista viidestä suuresta kansainvälisestä huippubalettitalosta ympäri maailmaa. Jokaisella talolla on neljä tuntia, jonka aikaa, jonka he voivat käyttää haluamallaan tavalla.

World Ballet Day on kolmatta vuotta järjestettävä internetissä tapahtuva baletin livevideon juhla, joka on mielestäni esimerkki rajoja ylittävästä viestintäteosta.

World Ballet Day sai alkunsa neljä vuotta sitten, kun Lontoon The Royal Ballet näytti yhdeksän tuntia livestream-videota baletin arjesta. Yhteistyökumppani oli tuolloin The Guardian -lehti.

Livestream oli niin suosittu, että vuonna 2014 tapahtuman järjesti neljä muutakin balettitaloa ympäri maailmaa. Livestream paisui 20-tuntiseksi. Nyt livelähetystä tarjoavat The Royal Ballet'n lisäksi, The Bolshoi Ballet Moskovasta, The Australian Ballet Melbournesta, National Ballet of Canada Torontosta ja San Francisco Ballet neljän tunnin vuoroissa.

Tänä vuonna tapahtuma paisui lisää. Viisi päätaloa jakavat edelleen päälähetyksen, mutta jokainen niistä on kutsunut mukaan oman alueensa balettitaloja. The Royal Ballet kutsui myös Suomen Kansallisbaletin. Nämä alueelliset baletit saivat esittää 15-30 minuutin livelähetyksiä omilla Facebook-sivuillaan, josta ne ohjasivat katsojat aina seuraavassa vuorossa olevan sivulle.

Suomen Kansallisbaletin vuoro oli tänään päivällä klo 13.15, ja lähetys kesti 20 minuuttia. Vuoro siirtyi sen jälkeen Viron Kansallisbaletille. Suomen Lähetystä isännöi Kansallisbaletin taiteellinen johtaja Kenneth Greve ja sen kuvasi tanssija Jouka Valkama.

"Jouka on ammattikuvaaja. Hän kuvasi lähetyksen kotkan asu päällä, mikä näkyi videossa peilin kautta. Meillä oli Liisa Ihmemaassa -teoksen näyttämöharjoitus, josta Jouka oli lähetyksen ajan pois", Kansallisoopperan- ja baletin viestinnänsuunnittelija Jussi Iltanen kertoo.

Greve esitteli Helsingin ruskaa Oopperan parvekkeelta, harjoitussaleja, puvustoa, näyttämöä sekä näyttämöharjoitusta katsomosta.

"Livelähetystä seurasi ehkä 100-200 katsojaa reaaliaikaisesti, mutta baletin ystävät katsovat niitä varmasti jälkikäteen enemmän", Iltanen sanoo.

World Ballet Day tarjoaa intohimoisille harrastajille ja katsojille kiinnostavan kulman ammattilaisten työhön, mutta samalla se tajoaa lajiin perehtymättömälle mahdollisuuden tutustua lajiin ilman pääsymaksua. Se madaltaa kynnystä ostaa lippu esitykseen.

Viestinnän voimaa lisää se, että eri balettitalot ovat yhdistäneet voimansa, jolloin mahdollinen hyöty sataa lajin laariin, mutta kukin osallistuja voi hyödyntää livelähtystä omissa viestintäponnisteluissaan. Yksin toteutettuina tuotantokustannukset kohoaisivat valtaviksi ja videon levittäminen vaatisi suurempia ponnisteluita.

Balettimaailma näyttää esimerkkiä viestintäyhteistyöstä, josta moni muu kansainvälinen lajiyhteisö voi ottaa mallia!