"Sosiaalinen media, esitystalous, Bob Helsinki.. ne on kuule jo tammikuuta. Nyt on Paavo maaliskuu."

Kirjailija ja vasemmistoaktiivi Mike Pohjola on käsikirjoittanut ja ohjannut vapaa-ajan projektinaan Leftia Solutions -filmin.

Legacy marker

Poliittisessa satiirissa Vasemmistoliiton Paavo-niminen puheenjohtaja hikoilee mainostoimistotapaamisessa.

"Yhteydet oikeisiin henkilöihin kiistetään", kuittaa Pohjola.

Youtubessa eilen julkaistu filmi on Pohjolan oma projekti, mutta hän sopi sen tekemisestä etukäteen Vasemmistoliiton kanssa, koska filmissä käytetään puolueen brändiä ja vaalimainontaa.

Pohjola on antanut luvan käyttää filmiä kampanjointiin, jos puolue on halukas esittämään sitä esimerkiksi vaalitilaisuuksissa.

Filmissä esiintyvät Olavi Uusivirta ja Niko Saarela ovat avoimesti vasemmiston kannattajia, minkä rohkaisemana Pohjola pyysi heitä mukaan projektiin.

Filmi on toteutettu Pohjolan kaveriporukalla. Kuvaaja on Aarne Tapola, äänisuunnittelija Jyri Pirinen ja leikkaaja Ilja Rautsi.

Oliko tekijäporukka mukana kaljapalkalla?

"Filmistä ei maksettu mitään, joten ei ollut varaa edes kaljaan. Kaverit olivat mukana pro bono. Teimme filmin omaksi iloksemme", Pohjola sanoo.

Pohjolalla on vaimonsa Elina Pohjolan kanssa pohjoiseen elokuvaan erikoistunut tuotantoyhtiö Pohjola-filmi.

Käsikirjoittaja-kirjailija Pohjola tunnetaan myös roolipelisuunnittelijana. Pohjolan syksyllä ilmestyvästä Ihmisen poika -kirjasta on jo tehty elokuvaoptiosopimus Hollywoodiin. Viime aikoina Pohjolan töistä on ollut tapetilla Turussa esitettävä hevimusikaali 1827 – Infernal Musical.

Pohjola oli ehdolla vuoden 2008 kunnallisvaaleissa Helsingissä, mutta ainakin tämän vuoden hän aikoo keskittyä kirjailijan töihin.

Filmi riittää Pohjolan kontribuutioksi kevään eduskuntavaaleissa.

"Tämä on minulle järkevä politiikkaan osallistumisen taso. Osallistun taiteen kautta poliittiseen keskusteluun", Pohjola sanoo.