Normipäivä konttorilla. YouTube-videolla Vincit in toimitusjohtaja Mikko Kuitunen astuu ulos hissistä ja kiertää konttoria karvareuhka päässä. Monday@vincit -video on ollut netissä vajaan viikon ja tuhannet ovat jo nähneet sen.

Vincit osaa tehdä tämän toisin: Kun muut pörssiin listautuvat yhtiöt markkinoivat itseään liikevaihtoluvuilla ja tuotto-odotuksilla, Vincit kertoo olevansa Euroopan paras työpaikka. Rekrytointiosaaminen ja tyytyväinen henkilöstö ovat sen paras kilpailutekijä – ja markkinointivaltti. Hyvä liiketulos seuraa tyytyväisiä työntekijöitä.

Yhtiö osaa ottaa kaikki irti työhyvinvoinnista. Vincit ylpeilee häpeilemättä sillä, että se on valittu kolme kertaa Suomen parhaaksi työpaikaksi Great Place to Work -mittauksessa. Sama kilpailu valitsi sen myös Euroopan parhaaksi työpaikaksi tänä kesänä.

Vincitin koko yritystarina on kehittynyt hyvän työnantajuuden ympärille. Markkinointitarina ja yrityksen slogan lähtee yrityksen perustamisesta. Yhtiö syntyi siksi, että sen "työntekijöitä ei vituttaisi mennä töihin edes maanantaina".

Vincitissä työntekijät eivät ole pelkkä kuluerä. Se markkinoi itseään joustavalla palkkamallilla. Yritys haluaa, että heidän on helppo palkata uusia työntekijöitä ja että parhaat pysyisivät talossa. Listautumisenkin yhtenä tärkeimpänä syynä on sitouttaa työntekijät taloon. Jo nyt Vincit on osittain työntekijöidensä omistama. Henkilöstöannissa uudetkin työntekijät pääsevät käärimään massia.

Kuinka moni suomalaisyritys on valmis – tai pystyisi tekemään samoin? Onnistuuko kepeys pörssiyhtiönäkin?

Vincitin avoimuus ja huumori auttavat sitä erottumaan pönötyskulttuurista. Se voi olla myös riski. Äijähuumori puree miehiin, mutta houkutteleeko se naisia? Vincit on yrittänyt kampanjoida sen puolesta, että it-alalle hakeutuisi enemmän naisia. Toistaiseksi Vincit on miesvaltainen työpaikka. Parhaat kyvyt eivät ole sen käytössä niin kauan kuin sukupuolijakauma on vinoutunut.