Pikaruokayhtiö Street Gastro Oy on mennyt konkurssiin. Parhaimmillaan Street Gastrolla ja sen omistajien toisella yhtiöllä Street Gastro Espoolla oli seitsemän ravintolaa pääkaupunkiseudulla.

Yhdysvalloissa ketju luokiteltaisiin fast casual -luokkaan, eli sen ruoka on tavallista pikaruokaa laadukkaampaa. Samaan kategoriaan voidaan laskea esimerkiksi suomalaiset Friends&Brgrs ja Picnic. Street Gastron menu perustui täytettyihin sandwicheihin.

Street Gastro-yhtiöiden yhteenlaskettu liikevaihto oli 2017 kolme miljoonaa euroa ja tuolloin ne tekivät puoli miljoonaa euroa tappiota.

Syynä tappioihin oli nopea kasvu ja huonot liikepaikat.

Ennen laajentumista ketjulla oli neljä ravintolaa, jotka sijaitsivat Helsingin Kamppi-keskuksessa, Hietalahden hallissa, Iso Roobertinkadulla ja Vaasankadulla.

”Ne menivät tosi hyvin ja saimme jo ostotarjouksia ketjusta. Ajattelimme, että ei myydä vaan antaa firman vielä kasvaa”, sanoo hallituksen puheenjohtaja Pasi Hassinen.

Ennen yrittäjäksi ryhtymistä hän työskenteli toimitusjohtajana toimineen Pertti Kallioisen kanssa kokkina muun muassa huippuravintoloissa Olo ja Chez Dominique.

”Dixi oli katastrofi”

Vuonna 2017 ketju laajentui kauppakeskuksiin. Street Gastro avasi kuukauden sisällä ravintolat Isoon Omenaan, kauppakeskus Ainoaan ja Tikkurilan Dixiin.

”Jälkikäteen ajatellen oli idioottimaista lähteä pelaamaan uhkapeliä ja avata noin monta ravintolaa yhtä aikaa, mutta siihen asti toiminta oli yhtä noususuhdannetta ja usko omaan tekemiseen oli kova”, sanoo Hassinen.

Tämän lisäksi yhtiö oli jo 2015 tehnyt vuokrasopimuksen kauppakeskus Redin kanssa, jossa ravintola aloitti toimintansa noin vuosi sitten.

”Dixin tilat olivat isoimmat ja kalleimmat. Dixi oli katastrofi. Myynti oli superhuonoa. Ainoa meni tappiolla mutta toiminta olisi kääntynyt voitolliseksi. Kun ravintola toimi olimme aivan perällä, mutta kauppakeskuksen valmistuttua se olisi ollut pääoven vieressä. Iso Omena teki pientä voittoa.”

Laajentumisen yhtiöt rahoittivat pankkilainoilla ja tulorahoituksella.

2017 Hassinen ja Kallioinen lähtivät hakemaan lisää rahoittajia mutta neuvottelut kariutuivat. Syksyllä 2018 avautui Redi, joka oli sekin pettymys. Sekava kauppakeskus ei houkutellut riittävästi kävijöitä.

Street Gastro Oy pääsi vielä tämän vuoden alussa saneerausohjelmaan, mutta lopulta tappiot ajoivat Street Gastro Oy:n ja Street Gastro Espoo Oy:n konkurssiin.

Vegaanipurilainen nousee

Hassinen ja Kallioinen eivät ole lopettamassa yrittämistä.

Heillä on Bun2Bun -niminen vegaanihampurilaisravintola, joka toimii nyt Redissä ja Kampin kauppakeskuksessa osana Foodmarkets-liiketilaa. Hassinen ja Kallioinen omistavat puolet Foodmarketsista. Kampin pisteessä toimii vielä yksi Street Gastro.

Kumppanukset suunnittelevat Bun2Bun-ravintolan avaamista Kallioon. Jos ketju menestyy voi se myöhemmin jatkaa laajentumista.

Vegepurilaisissa on amerikkalaisen Beyond Meatin herneproteiinista tehty pihvi.

”Redissä virolaiset raksamiehet kehuivat hampurilaisiamme. He olivat aivan ihmeissään kun kerroimme, ettei siinä ole lihaa. Hampurilaisen ajatuksena ei ole lihasta luopuminen, vaan lihasta tehtyä pihviä nautinnollisemman vaihtoehdon tarjoaminen.”