Yrityskaupat

Ville Perttula 3.11.2017 08:45 päivitetty 3.11.2017 08:54

Konsulttiyhtiöt kiinnostuivat tunteista ja ostavat nyt luovia toimistoja – "Tuemme luovalla osaamisella kiinnostuksen syntymistä"

Konsulttyhtiöt ja it-talot ovat ostaneet luovia toimistoja kovalla tahdilla viime vuosina. Esimerkiksi konsulttitalo Accenture on ostanut viiden vuoden aikana 17 digitaalista ja luovaa yritystä.

Luovuus on alkanut kiinnostaa konsulttiyhtiöitä ja isoja it-taloja viime aikoina.

Accenture osti viime vuonna lontoolaisen mainostoimisto Karmaraman. Se on nyt osa digitaalisen markkinoinnin palveluita ja konsultaatiota tarjoavaa Accenture Interactivea. Tänä vuonna ostovuorossa oli australialainen luova mainostoimisto The Monkeys.

Viitenä vuotena Accenture on ostanut yhteensä 17 digitaalista ja luovaa yritystä. Viime vuonna se käytti yritysostoihin yhteensä 1,7 miljardia dollaria eli yli 1,4 miljardia euroa.

Deloitte Digital kertoi elokuussa ostavansa ruotsalaisen mainostoimisto Acnen, jonka asiakkaita ovat muun muassa Ikea ja Spotify.

Myös it-puolella kuhisee. Esimerkiksi IBM Interactive Experience osti viime vuonna yhdysvaltalaisen Resource/Ammirati-nimisen luovan digitoimiston.

Deloitte Digitalin Suomen-maajohtaja Mikko Räty

Luovuus alkoi kiinnostaa konsultti- ja it-taloja, koska datan ja teknologian lisäksi ne halusivat räätälöidä tuotteistaan ja palveluistaan mielenkiintoisempia ja vetävämpiä.

Toisin sanoen konsultti- ja it-­talot ymmärsivät, että niiltä puuttuu tunneosaaminen. Deloitte Digitalin Suomen-maajohtaja Mikko Räty kuvailee tunteisiin vetoamista ”asiakkaan silmien avaamiseksi”. Tunteet ovat käypä työkalu, kun asiakkaiden käyttäytymiseen halutaan vaikuttaa.

Rädyn mukaan Deloitte Digital on vahvistanut esimerkiksi tarinankerronnan taitoaan ostamalla luovia toimistoja.

”Otetaan esimerkiksi ­perheenäiti. Jos et pääse samalle tunnetasolle hänen kanssaan, on turha olettaa, että hän kiinnostuu palveluistasi. Tuemme luovalla osaamisella kiinnostuksen syntymistä.”

Lue artikkeli kokonaisuudessaan Markkinointi & Mainonta -lehdestä 19/2017.