Korona-eristäytyminen on saanut suomalaiset tekemään yhä enemmän verkko-ostoksia.

Rahoitus- ja maksupalveluihin keskittyneen Svean tutkimusyhtiö IRO Researchilla teettämän tutkimuksen mukaan peräti 60 prosenttia suomalaisista teki huhtikuussa 2020 ostoksia verkosta.

Määrä kasvoi selvästi vain muutamassa viikossa. Vielä maaliskuussa osuus oli vain hieman yli puolet, eli tarkalleen 51 prosenttia.

Koronaviruksen aiheuttama poikkeustilanne on selkeästi saanut suomalaiset siirtämään ostoksensa verkkoon, toteaa Svean liiketoimintajohtaja Benny Öhman.

”Aika näyttää, mikäli ostokäyttäytymisessä tapahtunut muutos on pysyvä – voi hyvin olla, että jokin täysin uusi kohderyhmä on nyt löytänyt verkko-ostamisen”, Öhman analysoi tiedotteessa.

Yleistymisestä huolimatta verkko-ostoksiin käytetty rahamäärä kuitenkin pienentyi. Vielä maaliskuussa ihmiset käyttivät ostoksiin keskimäärin 266 euroa, mutta huhtikuussa summa oli laskenut 38 euroa 228 euroon.

Erityisen paljon pienenivät miesten ostokset. Kun ennen koronaa miehet kuluttivat keskimäärin 319 euroa kuussa, huhtikuussa kauppalasku supistui 242 euroon. Naisten käyttämä rahamäärä oli huhtikuussa 216 euroa.

”Käytetyn rahan pieneneminen viittaa siihen, että verkko-ostaminen on arkipäiväistynyt. Verkosta ostetaan nyt yhä enemmän arkisia tuotteita, kuten päivittäistavaratuotteita sekä pienempiä, arkeen liittyviä hankintoja”, Öhman arvioi.

Huomiotta ei Öhmanin mukaan voi myöskään jättää sitä, että monen henkilökohtaisessa taloudellisessa tilanteessa on tapahtunut merkittäviä muutoksia. Näin ollen osa kuluttajista siirtää isommat hankinnat tulevaisuuteen.

Selvästi eniten rahaa verkko-ostoksiin käyttivät pääkaupunkiseudulla asuvat ihmiset, 378 euroa kuussa. Kuukauden ostosmäärä on sitä pienempi, mitä pienemmässä kaupungissa tai kunnassa asiakas asuu. Alle 50 000 asukkaan kaupungissa tai kunnassa ihmiset käyttivät verkko-ostamiseen keskimäärin 167 euroa kuussa.

Eniten rahaa verkko-ostamiseen huhtikuussa käyttivät uusmaalaiset (361 euroa). Keskipohjalaiset käyttivät 283 euroa ennen kymenlaaksolaisia, keskisuomalaisia (239 euroa) ja varsinaissuomalaisia (219 euroa). Vähiten rahaa käyttivät eteläsavolaiset ( 112 euroa).

IRO Research toteutti tutkimuksen 21.-29.4 valtakunnalliseen kuluttajapaneeliin. Vastauksia se sai 1 000.