Lähes viidennes suomalaisista kertoo lisänneensä verkko-ostamistaan koronaviruksen aiheuttaman poikkeustilan aikana, ilmenee Postin teettämästä Kantar TNS:n kyselystä.

Verkko-ostaminen on lisääntynyt viime viikkoina kaikissa ikäryhmissä. Postissa pakettimäärät ovat kasvaneet merkittävästi. Toissa viikolla Posti toimitti asiakkailleen yli miljoona pakettia.

Verkkokaupasta on tullut lyhyessä ajassa hyvin merkityksellinen, kun ihmiset pysyttelevät kotona ja haluavat silti tehdä erilaisia hankintoja arkeensa, arvioi Postin kotimaan pakettiliiketoiminnasta vastaava johtaja Arttu Hollmérus.

”Aikaisempien tutkimuksiemme mukaan noin puolet suomalaisista on ostanut jotain vähintään kerran kuukaudessa verkosta ja nyt yhä useampi tulee ostamaan joka viikko jotain verkosta”, Hollmérus kommentoi tiedotteessa.

Eniten verkko-ostamistaan on lisännyt ikäryhmä 18–34-vuotiaat, joiden verkkokauppakäyttäytyminen on muutenkin aktiivisinta.

Mutta myös vanhimmasta ja verkkokauppaa normaalioloissakin vähiten käyttävästä kohderyhmästä 65–79-vuotiaista 12 prosenttia kertoo poikkeustilanteen lisänneen verkko-ostamistaan.

Alueittain tarkasteltuna eniten verkko-ostamista on lisätty pääkaupunkiseudulla, mutta myös harvaan asutuilla alueilla kasvu on ollut viidenneksen luokkaa.

Tuoteryhmittäin tarkasteltuna verkko-ostaminen on lisääntynyt lähes kaikissa tuoteryhmissä. Kotona vietetty aika ja eristys näkyy selkeästi erityisesti siinä, että voimakasta kasvua on ruuan, lääkkeiden ja erilaisten pelien, harrastustuotteiden ja kirjojen kaupassa.

Postin kyselyssä verkko-ostaminen oli rajattu tarkoittamaan tavaran tilaamista verkkokaupoista ja esimerkiksi palveluiden ja digitaalisten sisältöjen tilaaminen oli rajattu kyselyn ulkopuolelle.

Postin teettämään Kantar TNS:n kyselyyn vastasi maalis–huhtikuun vaihteessa yhteensä noin 1 000 suomalaista. Vastaajat edustavat kattavaa otosta suomalaisista.