M&M testaa

Kotimaisista viestimistä vain kourallinen on toistaiseksi rakentanut itselleen kodin iPhoneen.

Aktiivisimmin liikkeelle on lähtenyt Sanoma News, jonka lehdistä Ilta-Sanomilla ja Helsingin Sanomilla on oma, App Storesta ilmaiseksi ladattava iPhone-sovellus.

Hesari on harjoitellut applikaatiomaailmaa jo niin paljon, että sen iPhone-sovellus on mallia 2.0. Kesällä lanseerattu sovellus tarjoaa nettiuutisten, käyttäjän sijaintia hyödyntävän sääennusteen ja urheilun tulospalvelun lisäksi mahdollisuuden lukea päivän lehti digiversiona.

Nettiuutiset iPhonesta lukee näppärästi ja verenpainekin pysyy aisoissa, koska palvelu ei mahdollista lukijoiden kommenttien katselua. Sääennusteen suurin ongelma on se, ettei palvelu tarjoa ulkomaiden säätietoja.

Palvelun paras - mutta myös pulmallisin - osio on printtilehden lukumahdollisuus. Hyvää on se, että aamun lehden voi lukea missä maailmankolkassa tahansa.

Heikkous on se, että jutut eivät parhaalla mahdollisella tavalla koukuta, koska ne on tungettu uutismaisen monotoniseen putkeen. Tämä peittää toimituksen tekemät valinnat siitä, mikä on suurta ja tärkeää.

Sanomalehdenomaisuus on siis menetetty, mutta mitä on saatu tilalle? Ainakin näppärä lehtiarkisto, jossa jo luetut lehdet jäävät muistiin. Hauska kikka on se, että vanhojen lehtien kannet kellastuvat ja rypistyvät ajan myötä.

Varsinaista lajinomaisuutta palvelussa on toistaiseksi yllättävän vähän. Esimerkiksi liikkuva kuva ja hakutoiminnot loistavat poissaolollaan.

Joka tapauksessa Sanoma News ansaitsee aplodit edelläkävijyydestään iPhone-maailmassa. Yhtiöllä on tiettävästi uunissa myös kohtuullisen pitkälle viritelty versio HS:n iPad-versiosta.