Google on julkistanut Suomen suosituimmat haut tältä vuodelta. Tänä vuonna urheilu ja tv-ohjelmat ovat kiinnostaneet suomalaisia, mutta myös ebolasta ja Ukrainan tilanteesta on haettu tietoa.

Hakuja tehtiin tänä vuonna Suomessa yli 10 miljardia, kun vuonna 2013 hakuja tehtiin noin 30 miljoonaa.

"Entistä useammin haku tehdään tietokoneen sijaan mobiililaitteilla. Mobiilissa erityispiirteenä on äänihakujen merkittävä kasvu. Nämä hakumäärät ovat tuplaantuneet", kertoo Googlen maajohtaja Anni Ronkainen.

Suomalaiset käyttävät yhä useampia laitteita päivittäin ja tämä on osaltaan kasvattanut mobiilin käyttöä.

"Suomalaiset käyttävät [keskimäärin] 2,7 laitetta, kun vuosi sitten käytettiin 1,9 laitetta", kertoo Ronkainen Googlen tilaisuudessa.

Vuoden 2014 suosituimmat Google-haut listaus eli Google Zeitgeist sisältää kahdenlaisia listauksia: haetuimpien sanojen listoja sekä trending-listoja. Trending-listoilla ovat nopeimmin nousseet haut, eli ne hakusanat, jotka ovat kasvattaneet hakujen määrää viime vuoteen verrattuna eniten.

Kaikkien hakusanojen trending-listalla näkyvät tämän vuoden urheilutapahtumat. Listan ensimmäisenä on 'liiga', toisena 'jääkiekon mm', kolmantena 'sotshi'. Neljäntenä on 'ebola' ja viidentenä 'Vain elämää'.

Google Suomen retail- ja teknologiatoimialojen vastaava johtaja Hanna Kivelä kuitenkin huomauttaa, että jääkiekkoliigan lisäksi kärkisana liiga voi tarkoittaa esimerkiksi muusikko Cheek in perustamaa levy-yhtiötä Liiga Music.

Urheilijoiden trending-listalla ykkössijan nappasi jääkiekkoilija Teemu Selänne, joka lopetti ammattilaisuransa tänä vuonna. Toisena listalla on lumilautailija Enni Rukajärvi, joka voitti hopeaa Sotshissa. Kolmantena ja neljäntenä ovat jääkiekkomaalivahdit Tuukka Rask ja Pekka Rinne, joista ensin mainittu pelasi olympialaisissa ja toiseksi mainittu MM-kisoissa.

Urheilijoiden listalla näkyy myös hiihtäjien menestys Sotshin olympialaisissa, sillä top 10 -listalla ovat Iivo Niskanen, Kerttu Niskanen ja Sami Jauhojärvi.

Suomalaisten ja ulkomaisten henkilöiden trending-listoilla näkyy, että käyttäjiä kiinnostaa mitä ihmisille on tapahtunut. Molemmilta listoilta löytyy tänä vuonna menehtyneitä henkilöitä. Suomalaisten henkilöiden trending-listan ykkösenä on näyttelijä Miina Maasola ja ulkomaisten henkilöiden trending-listan kärjessä on näyttelijä Robin Williams.

Haetuimpien henkilöiden lista on tänä vuonna samankaltainen kuin viime vuonna. Ykkössijaa pitää edelleen muusikko Robin ja toisena on Cheek. Kolmanneksi nousi viime vuoden kuudenneksi haetuin suomalainen laulaja Anna Abreu. Neljänneksi haetuimpien suomalaisten listalla kipuaa suosittua Life of Silja -blogia pitävä Silja Sundberg ja viidenneksi Teemu Selänne.

Kaikkien hakusanojen trending-listalla neljäntenä ollut ebola on yhteiskuntaan liittyvistä hakusanoista trending-listan ykkösenä. Toisena on Ukraina, kolmantena eurovaalit, neljäntenä seurakuntavaalit ja viidentenä eurovaaliehdokkaat.

Googlen listat maailman haetuimmista ja trending-sanoista löytyy täältä.