Kotipizza-ketju on tarjoillut positiivisia tulosvaroituksia alkuvuonna. Otsikoihin ovat nousseet esimerkiksi "hurjat myyntiluvut" ja "vaikuttava tulosparannus". Pizza maistuu kansalaisille, vaikka terveysbuumin ja erilaisten dieettitrendien keskellä voisi helposti käydä päinvastoin.

Yhtiön luvut ovat vakuuttavia: Viime tilikaudella Kotipizzan liikevaihto kasvoi lähes 15 prosenttia 17,5 miljoonaan euroon. Ketjumyynti kasvoi lähes 17 prosenttia 24 miljoonaan euroon. Liikevoitto oli 1,3 miljoonaa euroa.

Toimitusjohtaja Tommi Tervasen johtama Kotipizza on ottanut missiokseen tavoitteen muuttaa maailmaa pizza kerrallaan. Vuosina 2015–2016 yhtiö uudisti ilmeen ja konseptin, mikä sisälsi kaiken ruokalistasta, ravintoloiden ilmeestä ja henkilöstön työasuista lähtien.

Markkinoinnin rooli on keskeinen Kotipizzassa. Tervasen mukaan markkinointibudjetti on sitä suurempi, mitä enemmän myynti kasvaa.

Markkinointibudjetti tulee suoraan franchising-yrittäjiltä. Franchising-sopimuksen mukaan neljä prosenttia verollisesta myynnistä menee markkinointimaksuun, josta muodostuu vuotuinen markkinointibudjetti.

Vuonna 2016 Kotipizzan ketjumyynti oli noin 90 miljoonaa euroa. Markkinointiin yhtiö käytti siitä 4 prosenttia eli 3,6 miljoonaa euroa. Toimistokumppanit ovat N2 ja Virta Helsinki.

"Kerromme missiostamme eri kanavissa eri tavoin. Televisiossa se on voimakkaasti mielikuvapainotteista ja tarinallisuutta hyödyntävää. Digitaalisella puolella voi olla esimerkiksi yrityksen henkilökunnan kuvaamia videoita, joiden yhteydessä osallistetaan myös kuluttajaa", Tervanen sanoo.

Kotipizza on tunnettu myös vastuullisista teoistaan, mikä on lisännyt myönteistä mielikuvaa yrityksestä.

Kotipizza Groupin markkinointitiimi on kuusihenkinen: markkinointipäällikkö, strategi, content manager, online services manager, markkinointi-ad ja markkinoinnin assistentti.

Kotipizzan historian siihen saakka suurin kampanja alkoi alkuvuonna 2015, jolloin yritys julisti Helsingin Sanomien, HBL:n ja suurimpien maakuntalehtien etusivuilla maailman parantamista pizza kerrallaan.

Samana keväänä huomiota herätti myös tv-mainos, jossa mainosääni otti kantaa Kotipizzan käyttämään kinkkuun seuraavasti: "Kotipizzan kinkku on sikäli erikoista, että sitä ei ole tehty kinkusta. Se on kinkkua. Meille on nimittäin tärkeää, että tarjotaan, mitä luvataan."

Mainoksella haluttiin kertoa, että tuotteet ovat juuri sitä, mitä luvataan.

Rohkeat ulostulot tarvitsevat vastapainokseen taktisia lähtöjä, kuten erilaisia tarjouskampanjoita ja niistä viestimistä. Esimerkkinä ovat sähköiset alennuskupongit, joita jaetaan kohdennetusti sähköisen median kanavissa sekä suorajakeluna koteihin.

"Strategia asuu meillä. Olemme alkaneet tuottaa markkinointisisältöjä enenevässä määrin itse. Sisällöt ovat menneet nopeasyklisiksi. Yrittäjät voivat esimerkiksi kuvata omaa toimintaansa videolle dokumentaarisessa, mutta samalla hauskassa muodossa."

Lue koko artikkeli tuoreesta Markkinointi&Mainonta-lehdestä 7/2017.