Moni vanhempi sai koronakeväänä etäopetuksen aikana huomata konkreettisesti, ettei hänellä ole merkittävästi tietoa siitä, mitä oman lapsen koulussa tapahtuu.

Nyt ongelmaan on luvassa helpotusta. Maksuton Koulukoulu-verkkokurssi on suunniteltu peruskouluikäisten lasten vanhemmille. Kurssin voi suorittaa millä laitteella tahansa, milloin tahansa sekä niin monessa osassa kuin haluaa.

Hankkeessa ovat mukana sisältöyhtiö Edita Publishing, verkkopalveluiden suunnittelija, toteuttaja ja ylläpitäjä Into-Digital, luova toimisto Sherpa, viestinnän asiantuntijoista koostuva Noon Kollektiivi, oppimisen ja ajattelun asiantuntijayritys Innoline sekä osallistavaan kehitystyöhön suunnitellun Innoduel-työkalun kehittäjä Jussi Simolin.

Koulukoulu-kurssin on rahoittanut Opetushallitus osana #paraskoulu 2.0 -ohjelmaa. Hankkeen perusajatus on se, että halutaan rakentaa siltaa kodin ja koulun välille.

Verkkopalvelun suunnittelusta ja toteutuksesta vastanneen Into-Digitalin toimitusjohtajan Aapo Mäen mukaan ajatukseltaan varsin lämminhenkisen projektin taustalla on havainto siitä, kuinka vanhemmat eivät tiedä tarkkaan, mitä peruskoulussa tapahtuu.

”Sitä kautta tuntui luontevalta tehdä verkkokurssi, jossa tärkeä aihe on tuotu julki ja siihen voi perehtyä kiireettömästi. Kurssin voi suorittaa milloin tahansa, kuinka monessa osassa tahansa ja millä laitteella tahansa”, Mäki kertoo M&M:lle.

Hanke oli vireillä jo ennen koronatilanteen puhkeamista, jolloin vanhemmilla oli mahdollisuus seurata peruskoulua käyvien lasten kouluarkea poikkeuksellisen läheltä, mutta lähiopetuksen alkaminen jälleen syyslukukaudella on palauttanut tilanteen entiselleen.

”Vanhemmat eivät ole olleet lasten peruskouluarjessa kiinni niin paljon kuin ehkä voisivat olla” Aapo Mäki kiteyttää.

Kiitosta tarpeellisuudesta ja helppoudesta

Kurssin tehtäväkirjo on Mäen mukaan moninainen. Koulun terminologiaa ja opetussuunnitelmaa on tarkoitus avata pelillisten aivopähkinöiden kautta.

”Keskeistä on, että tehtäviin ei ole olemassa oikeita tai vääriä vastauksia. Tehtävissä kysytään esimerkiksi kysymyksiä, jotka kiinnostavat käyttäjää liittyen heidän omaa kouluhistoriaansa.”

Omia vastauksiaan voi vertailla muiden vanhempien vastauksiin ja sitä myöten oppia uusia asioita sekä tutustua kollektiivisen kokemuksen kautta lasten peruskouluarkeen.

Verkkopalvelu lanseerataan Oppiva-verkoston 30 kunnan voimin peruskoululaisten vanhempainilloissa syksyn mittaan. Mukana ovat muun muassa Helsinki, Vantaa, Turku, Tampere ja Oulu.

Vaikka koronan myötä ohjeistettavaa on kouluissa paljon, lähtökohtana on, että ainakin Oppiva-verkostoon kuuluvissa kouluissa jalkauttamistyötä tehdään aktiivisesti syksyn aikana.

”Tavoitteena ja toiveena on, että myös muut kunnat lähtevät aktiivisesti mukaan”, Mäki kertoo.

Tilausta uudelle verkkopalvelulle selvästi on ilmassa. Koulukoulu nousi viime viikolla Suomen twiitatuimpien aihetunnisteiden joukkoon.

”Olemme saaneet lähes yksinomaan positiivista palautetta. Tarpeellinen on sana, joka on toistunut monen kommenteissa.”

”Lisäksi olemme saaneet kiitosta siitä, että aiheeseen on helppo tutustua verkkokurssin kautta ja kokonaisuus on toteutettu modernilla ja toimivalla tavalla”, Aapo Mäki toteaa.

Hankkeen tavoitteena on, että jopa 400 000 suomalaista suorittaa verkkokurssin. Määrä on kunnianhimoinen, joten se edellyttää aktiivista viestintätyötä.

”Syksymmällä aloitamme markkinointitoimenpiteet toden teolla ja nostamme kouluihin tehtävän jalkautustyön ohella teemaa julkiseen keskusteluun digitaalisissa kanavissa”, Mäki kertoo.