Maanantaina 25.11. vietettiin YK:n kansainvälistä päivää naisiin kohdistuvan väkivallan lopettamiseksi.

Lähisuhdeväkivallan uhrien auttava puhelin Nollalinja muistuttaa ikonisen naisfiguurin avulla, miten Suomessa lähes joka toinen nainen kokee fyysistä tai seksuaalista väkivaltaa.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen erikoistutkija Johanna Hietamäki kertoo, että hankkeen tavoitteena on tuoda esille lähisuhdeväkivaltaan liittyviä asioita ja rohkaista ihmisiä hakemaan apua.

”Tiedämme sen, että asioiden ollessa julkisuudessa esillä, se voi merkittävästi kannustaa ihmisiä hankkimaan apua itselleen”, Hietamäki kertoo M&M:lle.

Nollalinja on suunniteltu äärimmäisen matalan kynnyksen apukanavaksi. Puhelut ovat maksuttomia, soittajan numero ei näy eikä soittojen perusteella tehdä viranomaisilmoituksia.

”Palvelusta ei tule mitään tunnistettavaa tietoa. Soittajan ei tarvitse kertoa nimeään tai olinpaikkaansa. Keskustelut ovat luottamuksellisia ja anonyymejä. Palveluun voi soittaa milloin vain ja missä tilanteessa vain”, Hietamäki kertoo.

Viime vuosina turvakotien asiakasmäärä on lähes kaksinkertaistunut. Myös Nollalinjan auttavaan puhelimeen tulevien puheluiden määrä kasvaa vuosi vuodelta.

”Tänä vuonna puheluita on tullut Nollalinjaan ennätysmäärä, lokakuun loppuun mennessä noin 11 800 soittoa. Jo syyskuuhun mennessä vastasimme yhtä moneen puheluun kuin koko vuonna 2018 yhteensä”, kertoo Johanna Hietamäki.

Kaksi asiaa kohtasi

Yli satavuotias Havis Amanda on suomalaisille erityinen paikka. Sinivalkoiset urheilun ystävät ovat juhlistaneet jääkiekon maailmanmestaruutta kolmesti muun muassa uimalla suihkulähteessä ja kiipeilemällä naisfiguurin päällä, viimeksi keväällä.

Puolitoista viikkoa sitten perjantaina kansalaiset juhlivat perinteiseen malliin Suomen miesten jalkapallomaajoukkueen varmistettua paikkansa EM-lopputurnauksessa.

Havis Amanda on siis viime aikoina kokenut kovia. Erityisen hauras kohta patsaassa on sen kaula, siksi veistokselle puettiin niskatuki YK:n julistaman vuosipäivän merkiksi. Kansainvälistä päivää naisiin kohdistuvan väkivallan lopettamiseksi vietetään tänä vuonna 20. kertaa.

Idea Havis Amandalle puettavasta niskatuesta oli lähtöisin luovalta toimistolta TBWA\Helsingiltä. Copywriter Tuomas Perälä TBWA:lta kertoo, että idea syntyi kahden asian yhteisvaikutuksesta.

”YK:n naisten väkivallan vastainen päivä osui maanantaille. Vastaavasti edellisellä viikolla Havis Amandan kunto puhutti. Näimme tässä hyvän matchin ja mahdollisuuden nostaa tärkeän asian esille”, Perälä kertoo M&M:lle.

Suomessa lähes joka toinen nainen on elämänsä aikana kokenut fyysistä tai seksuaalista väkivaltaa, ja naiset ovat myös selvästi useammin parisuhteessa tapahtuneen henkirikoksen uhreina kuin miehet.

Vuonna 2017 parisuhdekumppanin surmaamana kuoli 18 naista ja 4 miestä. Tiedot perustuvat Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen selvitykseen.

”Pohjoismaisessa vertailussa nähdään, että henkirikoksen uhrina on vaimo Suomessa selvästi useammin kuin muissa pohjoismaissa. Siksi on tärkeää, että keskustelua herätetään meillä ja että naiset tietävät mahdollisuuksistaan saada apua”, korostaa Johanna Hietamäki.

Hietamäki antaa auliisti kiitosta TBWA:lle konseptin keksimisestä ja nopeasta toiminnasta.

”Yhteistyö sujui melko vauhdikkaasti. Tämä on todella hyvä idea, joka auttaa meitä nostamaan tärkeän asian esille.”

Nollalinja auttava puhelin 080 005 005 on vuodesta 2016 toiminut valtakunnallinen, maksuton auttava puhelin kaikille, jotka ovat läheisessä ihmissuhteessaan kokeneet väkivaltaa tai sen uhkaa. Nollalinjalle voivat soittaa myös väkivaltaa kokeneiden läheiset sekä ammattilaiset ja viranomaiset, jotka tarvitsevat neuvoja asiakastyöhönsä.