Viime torstain Helsingin Sanomat antoi Elämä-teemaosiossaan rumuudelle kolmet kasvot.

Yhteistä Veijo Miettiselle, Aune Waroselle ja Minna Saarelle oli se, ettei kukaan heistä ollut ruma syntyessään. Miettinen selitti rumuuttaan 40 kilon ylipainolla ja murtuneella nenällä. Saaren ulkonäköä oli muokanneet kolme kasvohalvausta, yksi niistä jo lapsena. Waronen taas oli joutunut 7-vuotiaana vakavaan onnettomuuteen, jonka tuloksena kasvoihin oli tullut arpia.

Mutta ovatko he rumia? Omasta mielestään kyllä ja ympäristökin oli vahvistanut tätä tuntemusta. En tiedä, miten nykyaikana ihmisiä kasvatetaan, mutta sodan jälkeen syntyneenä vartuin ympäristössä, jossa erilaiset vammat olivat yleisiä, ja oli rumaa käytöstä arvottaa ihmistä kokonaisuutena niiden perusteella.

Siloposkinen vauva voi muuttua aikuisena paitsi vammojen myös sairauksien seurauksena. Legendaarisen urheiluselostajan Pekka Tiilikaisen muhkurainen nenä oli tuloksesta rosacea vulgaris -nimisestä ihosairaudesta. Sairaus ei kuitenkaan ollut Tiilikaiselle este, mutta tuskinpa hän saisi nykyään paikkaa television urheiluruudusta.

Helsingin Sanomien jutun punainen lanka oli ikääntyvienkin kokemat ulkonäköpaineet. Paineita tosiaankin riittää, sillä photoshopattu kuvamaailma luo ideaaleja, joihin hyvin harva yltää. Mainonta luo osaltaan paineita.

Jos rumuutta mitataan vammojen ja sairauksien kautta, silloin ollaan hakoteillä, vaarallisesti. Vamma tai sairaus on jo itsessään kantajalleen raskas, rumuuden leima kasvattaa taakkaa.

Rumia ihmisiä on toki olemassa, paljonkin. Lisäksi näyttää siltä, että kauneusideaalit ovat omiaan lisäämään rumien määrää. Kenen mielestä esimerkiksi kauneusleikatut julkkikset ovat tulleet kauniimmiksi? Lepääkö silmä catwalk-mallien lonttoposkissa ja riukukintuissa?

Vanhan kliseen mukaan sisäinen kauneus ratkaisee. Kyllä se sisäinen rumuuskin puskee pintaan, vaikka ulkomuoto olisi muuten kohdillaan. Kovin pöyhkeät ja itsetyytyväiset ihmiset eivät herätä ihastusta, vaan halun motata turpaan. Kitkeryys ja katkeruus rumentavat, samoin ahneus ja saituus.

Sitten ovat vielä nämäkin tyypit, joiden rumuus on itseaiheutettua. Kauppakeskusten liepeillä pyörii väkeä, jolla on naama kuin raakaa jauhelihaa, silmäpussit roikkuvat suupielissä asti ja silmät ovat kuin hillotut karviaismarjat.

Kauneus on katsojan silmässä niissä tapauksissa, joissa piirteet peittyvät ylenpalttisiin tatuointeihin tai lävistyksiin.

Juttuun on tehty korjaus. Alkuperäisessä jutussa Minna Saari ja Aune Waronen olivat vaihtaneet paikkaa.