Eläinten ajantasaisen hyvinvointitiedon avaaminen kuluttajille tekoälyn avulla toteutetaan Suomessa tiettävästi ensimmäisenä maailmassa. Arla Suomen toimitusjohtaja Kai Gyllström kertoo, että uusi sovellus innovoitiin vastaamaan kuluttajien odotuksiin.

”Ihmisille on tärkeää saada varmuus siitä, että maitotiloilla lehmät elävät lajilleen tyypillisesti ja niitä hoidetaan hyvin. Halusimme avata entuudestaan tuttuun Arla Maitoketjuun kuluttajille uudenlaisen mahdollisuuden seurata lehmien olosuhteita juuri sellaisena kun ne oikeasti ovat. Myös maitotila voi hyödyntää tekoälyllä koottua tietoa oman toimintansa kehittämisessä”, Gyllström toteaa tiedotteessa.

Arla julkaisi viime vuonna Maitoketjun, jonka avulla voi seurata maidon matkaa lehmästä kaupan hyllylle.

Arla Iris -sovellusta testataan ensimmäisenä Tikan luomutilalla Kurikassa. Pilottituotteena toimii Arla Yhden tilan luomumaito. Arla Iris -sovellus kerää ja yhdistelee esimerkiksi siisteys-, ravinto- ja terveystietoa sekä ulkoiluun, liikkumiseen ja maitotilan arjen toimivuuteen liittyvää tietoa Tikan luomutilalla. Yhtenä tiedonlähteenä on hanketta varten kehitetty, tekoälyllä varustettu kameraprototyyppi, joka tutkii jatkuvasti kuvamateriaalia ja lähettää siitä koottua tietoa päivittäin Arla Maitoketjuun kaikkien tutustuttavaksi.

”Olemme aina pyrkineet tekemään eläinten hyvinvoinnin varmistamiseksi enemmän kuin mitä maitotilalta Suomessa vaaditaan. Arlan kehittämä teknologia ei jatkossakaan korvaa hyvinvoinnin asiantuntijoiden, lääkäreiden ja henkilöstömme tekemää seurantaa, mutta se voi vahvistaa kokonaisuutta, ja mikä tärkeintä – parantaa suomalaisten ymmärrystä siitä, miten maitotiloilla toimitaan ja millaiset asiat lehmien hyvinvointiin vaikuttavat”, Tikan tilan yrittäjä Tuomo Mäkinen kertoo tiedotteessa.

"Lehmien hyvinvointi muodostuu melko yksinkertaisista asioista kuten syömisestä ja mahdollisuudesta levätä mukavasti. Itse kiinnitän huomiota erityisesti lehmien makuumukavuuteen, oikeanlaiseen ravitsemukseen ja lehmän terveyteen. Tekoälyä hyödyntämällä ja kameran välityksellä tarkkailemalla lehmistä saadaan ihmisten tekemää havainnointia täydentävää tietoa runsaasti ympäri vuoden. Etuna on myös se, että kameralla poikkeamat voidaan havaita nopeasti”, kertoo eläinten hyvinvoinnin auditointeja tekevä Armenta Benessin toimitusjohtaja Essi Wallenius tiedotteessa.

Arla Maitoketju on toteutettu yhteistyössä kasvutoimisto Truly Agencyn ja lohkoketjuteknologiaan erikoistuneen Empirica Finlandin kanssa. Eläinten hyvinvointikeskuksen ja eläinten hyvinvoinnin asiantuntija- ja audintointipaveluja tarjoavan Armenta Benessin edustajat ovat toimineet Arla Iriksen kehitystyössä ulkopuolisina asiantuntijoina. Yhden tilan luomumaito pakataan Arla Suomen yhteistyömeijerissä Hämeenlinnan Osuusmeijerissä.