Lähes joka toinen verkko-ostoksia tehnyt suomalainen, 45 prosenttia, on joutunut keskeyttämään verkkokaupassa asioinnin viime vuoden aikana. Syinä ovat olleet ostamisen vaikeus tai palveluntarjoajan tekniset ongelmat.

Kaikista ostoprosessin keskeyttäneistä vastaajista joka kolmas koki, että maksaminen oli ”liian vaikeaa, epäilyttävää, tai maksaminen keskeytyi teknisesti.”

Toisin kuin voisi luulla, keskeyttämiset ovat aiempaa yleisempiä. Vuosi sitten tehdyssä tutkimuksessa verkkokaupan ongelmista raportoi neljä vastaajaa kymmenestä.

Ongelmia ovat kohdanneet tutkimuksen mukaan kaikki ikäryhmät kaikilla tulotasoilla, maaseudulla ja kaupungissa. Svea Ekonomi n maksuratkaisujen johtajan Benny Öhman in mukaan suurimmat ongelmat liittyvät todennäköisimmin sesonkien tuomaan verkkokauppojen kuormitukseen.

“Verkkokaupat ovat oppineet markkinoimaan ostosesonkeja. Näyttää siltä, että niiden järjestelmät eivät kestä äkillisesti kasvavia asiakasmääriä”, Öhman sanoo.

Suurimmat ostohuiput verkkokaupassa ovat marras-joulukuun vaihteen Black Friday ja Cyber Monday. Myös veronpalautusten maksupäivä on ollut vuoden vilkkaimpia ajankohtia.

Käyttäjäpiikkien lisäksi ongelmat voivat johtua esimerkiksi maksupalvelun ylläpidon katkoista tai toimintahäiriöistä eri selaimilla ja laitteilla.

Ostamisen keskeytyksellä on merkittävät seuraukset verkkokaupalle. Neljännes vastaajista siirtyi ostamaan saman tuotteen kilpailijan verkkokaupasta. Lähes joka kolmas päätti olla ostamatta tuotetta lainkaan.

Vain neljännes vastaajista yritti ostaa toisen kertaa samasta verkkokaupasta heti ensimmäisen epäonnistumisen jälkeen.

Svea Ekonomi teetti tutkimuksen IRO Research illa. Kyselyyn vastasi tuhat yli 18-vuotiasta, verkko-ostoksia viimeisen vuoden aikana tehnyttä suomalaista maaliskuussa 2019.