Viime kuukausina varsinkin hongkongilaisten ja taiwanilaisten z-sukupolven edustajien sosiaalisen median julkaisuissa on näkynyt aihetunniste #MilkTeaAlliance asiaankuuluvilla meemeillä maustettuna.

Kaikki alkoi hieman varkain huhtikuussa thaimaalaisen näyttelijän Vachirawit Chiva-areen virheestä Kiinan määrittelyn suhteen. Hän twiittasi kuvan, missä Kiinan erityishallintoalue Hongkongia pidettiin maana. Kyseessä on varsinkin edellisen vuoden ajan Hongkongissa riehuneiden mielenosoitusten takia ollut poliittisesti erittäin tulenarka asia.

Isänmaallisimmat mannerkiinalaiset kävivät tunneissa äänekkäästi twiittiä vastaan, haukkuen Thaimaata huonoksi ja alikehittyneeksi maaksi. Haukut annettiin ilman ironian häivääkään huolimatta siitä, että kiitos Kiinan valtion internetsensuurin, kiinalaiset eivät edes pääse Twitteriin ilman VPN-yhteyttä.

Haukkuihin vastattiin Thaimaan Twitterissä ensin ”no oikeassa olette, entäs sitten”. Suomalaisillekin tuttujen lomakohteiden ulkopuolisessa Thaimaassa on edelleen merkittävästi köyhyyttä, minkä lisäksi maata ei voi kuvata demokraattiseksi. Mukaan keskusteluun kuitenkin lähti nopeasti varsinkin z-sukupolven nuoria Hongkongista ja Taiwanista, jotka ryhtyivät kiivaasti puolustamaan thaimaalaisia Twitterin käyttäjiä.

Keskustelu alkoi luonnollisesti Kiinan hallinnon kritisoinnilla, sillä sen koetaan useiden keskustelijoiden mukaan uhkaavan vapautta Hongkongissa ja Taiwanissa. Thaimaalaisten, hongkongilaisten ja taiwanilaisten rintaman symboliksi nousivat nopeasti nuorten suosimat kylmät maitoteejuomat.

Kylmät teejuomat ovat trendikkäitä myös mannerkiinalaisten nuorten parissa, mutta niissä ei ole maitoa. Thaimaassa, Hongkongissa ja Taiwanissa kylmiin teejuomiin taas kaadetaan maitoa, koska länsimaiden vaikutus noilla alueilla on Manner-Kiinaan verrattuna vahvempi. Maitoteen eri vivahteet saattaa kuulostaa triviaalilta ulkopuolisesta, mutta eri Kiinan määritelmien sekamelskassa identiteettiä rakennetaan erityisesti ruoan kautta.

Koko keskustelun aloittanut twiitti on sittemmin poistettu palvelusta, mutta keskustelu sen ympärillä jäi elämään – erityisesti maitoteejuomien osalta. Kiinalaisessa sosiaalisessa mediassa, miten sen kukin määrittelee, on aina se riski, että julkaisujasi saatetaan käyttää sinua vastaan viranomaisten toimesta.

Siksi onkin jollain tapaa turvallisempaa puhua maitoteejuomista. Ainakin teoriassa julkaisun tekijä voi vain vedota keskustelleensa kirjastoon tai kotitietokoneen viereen otettavasta välipalasta ilman sen kummempaa poliittista kannanottoa.

Riemullisinta keskustelussa on ollut se, että hyvän bisnesvainun omaavat teekioskit ovat luoneet erityisiä maitoteejuomia keskustelun pohjalta. Ainakin Hongkongissa tällä hetkellä trendikkäin juoma on thaimaalaista ja taiwanilaista teejuomaa yhdistävä sekoitus.

Kylmiin aasialaisiin teejuomiin tutustuneille oranssin thaiteen ja Taiwanin tunnetuiksi tekemien taropallojen yhdistelmä näyttää vähintääkin epäortodoksiselta, vaikka onkin varsin maukasta. Suosittelen silti maistamaan, mikäli mahdollisuus tulee, sillä kyseessä ei ole lähellekään oudoin asia, mitä vuonna 2020 on tapahtunut.