Sanomalehtipaperi kallistui uusimman sopimuskierroksen seurauksena viidenneksen, ja lehtien jakelukustannukset nousevat tyypillisesti 6-7 prosenttia. Kohoavat kustannukset tekevät pahaa kaikille lehdille, mutta eniten kärsivät pienet paikalliset. Synkimpien arvioiden mukaan edessä voi olla lehtikuolemia.

"Kustannusten nousu vaikuttaa varsinkin pieniin lehtiin, joissa tulosmarginaalit ovat muutenkin kapeita. Pienten paikkakuntien pienten lehtien ilmoitusmarkkinat ovat rajalliset, joten niiden tuottoja on hyvin vaikea lisätä", arvioi Suomen Lehtiyhtymän kaupunkilehtien johtaja Antti-Pekka Pietilä. Pietilä pitää lehtikuolemiakin mahdollisina, mutta Lehtiyhtymän omat lehdet ovat hänen mukaansa riittävän isoja kestämään kasvavat kustannuspaineet. Paperin ja jakelun kallistuminen vaikuttaa kuitenkin Lehtiyhtymän lehtienkin toimintaan. Lehtien sivumäärät voivat pienentyä.

"Paljon on kiinni siitä, miten ilmoitusmarkkina kehittyy. Kyllä pirun paljon tarkemmin tämän jälkeen lasketaan joka ainoa sivu", sanoo Pietilä.

TS-Yhtymän paikallislehdistä vastaava Salon Seudun Sanomien toimitusjohtaja Kirsti Kirjonen kauhistelee varsinkin jakelun kallistumista. Sanomalehtipaperin hinnassahan korotus tarkoitti paluuta lähelle muutaman vuoden takaista tasoa.

"Jakelukulut ovat nousseet jo monena vuonna peräkkäin" harmittelee Kirjonen. Jakelun kallistuminen rokottaa eniten harvaan asuttujen alueiden lehtiä.

"Kasvuprosentit tuotoissa ovat vaatimattomia kustannusten kasvuun verrattuna", toteaa Kirjonen. Hänen mukaansa TS-Yhtymässäkään ei kuitenkaan ole niin heikoissa kantimissa olevia lehtiä, joiden olemassaoloa kustannusten nousu akuutisti uhkaisi.

"Paikallislehtiä on hyvin erilaisissa tilanteissa. Joissain lehdissä pitää ehkä pohtia ilmestymiskertojen määrää", Kirjonen muistuttaa.

"Myynnin aktivoiminen ja tiukka kulukuri ovat pakollisia. Sivumäärät täytyy entistä tarkemmin suhteuttaa lehden tuottoihin ", sanoo Kirjonen.

Painatus- ja jakelukulut ovat yhteensä jopa yli puolet paikallislehtien kaikista kuluista. Painatuskuluista taas paperin osuus on liki puolet.