Kutovista eläkeläisrouvista eli myssymummoista tunnettu pöytyläinen muotibrändi Myssyfarmi järjesti viime perjantaina jo perinteeksi muodostuneen syystapahtuman, jossa myssymummot kutoivat livenä yleisön edessä tavaratalo Sokoksen näyteikkunassa Helsingin keskustassa.

Uutta sen sijaan oli se, että Sokoksen näyteikkunassa neulottiin päivän aikana maailman ensimmäinen Suomessa valmistetusta puukuidusta ja suomalaisesta villasta neulottu myssy. Kuka tahansa pystyi seuraamaan tuotteen valmistumista ikkunan takana yhdellä Helsingin vilkkaimmista kaduista.

Myssyn lanka on kehrätty Suomessa innovaatioyhtiö Spinnovan kehittämästä patentoidusta puukuidusta ja puhtaasta suomalaisesta villasta. Näyteikkunassa neulomisella Myssyfarmi ottaa kantaa läpinäkyvän tuotannon puolesta.

“Pystymme jäljittämään jokaisen tuotteen tekijän ja raaka-aineen alkuperän täydellisesti. Tuotteemme ovat raaka-ainetta myöten täysin kotimaisia, mikä tekee meistä täysin poikkeavan toimijan muodin saralla”, Myssyfarmin toimitusjohtaja Anna Rauhansuu kertoo tiedotteessa.

Spinnova kehittää selluloosasta maailman ekologisimpia tekstiilimateriaaleja, mutta niiden testaaminen käytännössä on toistaiseksi harvojen herkkua.

“Olemme jo tovin haaveilleet, että pääsisimme kokeilemaan Spinnovan kuidusta neulomista. Suomessa valmistettu puukuitu on huikea mahdollisuus ja sopii strategiaamme täydellisesti” toteaa Anna Rauhansuu.

Spinnova tekee yhteistyötä johtavien tekstiilialan brändien ja teollisten kumppaneiden kanssa kaupallistaakseen SPINNOVA®-tekstiilit globaalisti. Ikkunatempaus näyttäytyi Spinnovalle kiinnostava mahdollisuutena.

“Meille on tärkeää saada aikaan mahdollisimman paljon myös erilaisia ei-kaupallisia demotuotteita osoittaaksemme, että Spinnova-kuidusta on tulossa todella monipuolinen materiaali.”

”Tässä meitä auttavat ennakkoluulottomat kumppanit kuten Myssyfarmi, joka oli innostunut kokeilemaan tempauksessaan aivan ensimmäisiä Spinnova-neulontalankoja”, kertoo Spinnovan kaupallinen johtaja Lotta Kopra.

Spinnovan sertifioidusta puusta valmistetussa kuidussa ei ole haitallisia kemikaaleja ja se on mikromuoviton ja nopeasti biohajoava.

“Keinokuitujen sotkeminen villaan on etenkin mikromuovien takia hyvin ongelmallista, mutta niitä käytetään vahvistamaan kulutuksen kestoa. Tulevaisuudessa uskon, että Spinnovan kuitu on suuri mahdollisuus paitsi globaalin tekstiilituotannon ratkaisijana, myös neulontalangoissa”, Anna Rauhansuu arvioi.

Kunnioitettavan määrän myssyjä neulonut myssymummo Soili Salminen kertoo, että uudenlaisen raaka-aineen käyttö hieman yllätti, mutta kokemus oli lopulta hyvin mieluinen.

“Odotin, että puukuitu olisi kovaa kuin juuttinaru, mutta kyllä tätä oli oikein mukava neuloa. Kaunis myssy siitä tuli”, Salminen iloitsee.

Myssyfarmi teki keväällä päättyneellä tilikaudella 402 000 euron liikevaihdon ja 247 000 euroa tappiollisen tuloksen.

Tuloskehitystä selittävät osin talven muotiviikoille tehdyt investoinnit ja yrityksen organisoima joukkorahoituskampanja, mutta myös poikkeuksellisen vähäluminen talvi sekä postin lakko.

Puupohjaista tekstiilikuitua kehittävä kasvuyritys Spinnova Oy teki viime vuonna 758 000 euron liikevaihdon. Tilikauden tulos oli −1,9 miljoonaa euroa.