Vasemmistoliiton presidenttiehdokas Merja Kyllönen julkisti keskiviikkona vaalivideonsa. Sisältötuotantotoimisto Helsinkingin toteuttamalla videolla ei nähdä itse presidenttiehdokasta lainkaan, ainoastaan nimi ja ehdokasnumero videon lopussa.

”Haluamme kokeilla uudenlaista kampanjointitapaa – siirtyä enemmän verkkoon, herättää tunteita sekä alkaa näkyvämmin myös markkinoida politiikkaa, jota teemme, ” kertoi Kyllösen kampanjapäällikkö ja Vasemmistoliiton puoluesihteeri Joonas Leppänen mainostoimiston tiedotteessa.

kyllonen

Kyllösen vaalivideota voikin pitää enemmän Vasemmistoliiton mainosvideona. Ote on tuore ja vetoaa varmasti tunteisiin; halaavia vanhuksia ja nuoripari, lämpöä ja välittämisen tunnetta, mitä korostaa ytimekäs ”Yhdessä”-sanoma. Presidenttiehdokkaasta se ei kerro mitään, eikä puoluetoimisto yritä sitä väittääkään. Vasemmistoliitto tietää, ettei Kyllösellä ole mahdollisuuksia edes toiselle kierrokselle, joten puolue on keskittynyt tekemään imagomarkkinointia.

vanhanen

Keskustan presidenttiehdokas Matti Vanhanen oli ehdokkaista ensimmäisenä liikkeellä lokakuussa julkaistulla ”Tehdään näistä vaalit” -videollaan. Vanhasen Suomi-maisemissa autolla liikkuva video ehti julkaisunsa aikaan viime lokakuussa herättää hiukan hilpeyttäkin: auto näytti videolla ajavan tien vasemmalla puolella.

”Siinä on tehty tällainen peilikuva, ei sen kummempaa. Todellisuudessa Vanhanen ajaa siis oikealla kaistalla, mutta se on käännetty peilikuvassa niin, että hän näyttää ajavan väärällä kaistalla", kampanjapäällikkö ja keskustan puoluesihteeri Jouni Ovaska selitti Iltalehdelle.

Videolla kerrotaan olevan Vanhaselle tärkeitä maisemia, ja niitä on kuvattu ilmasta käsin, mutta kyllä video silti jää visuaalisesti valjuksi. Moni sanoo samaa itse ehdokkaastakin, joten ehkä video on siinä mielessä – no, kuvaava.

haavisto

Vihreiden Pekka Haavistolla ei ole varsinaista vaalivideota. Uudenvuoden puheeseen oli kuitenkin panostettu tekemällä video, joka on kuvattu Haaviston entisessä koulussa, nykyisessä Helsingin ranskalais-suomalaisessa koulussa.

Videokuvaus ei ole visuaalisesti näyttävää: Haaviston puhuva pää läheltä ja vielä lähempää, mutta plussaa tulee siitä, että video on tekstitetty. Tässä on ymmärretty mobiiliaikaa ja sen vaatimuksia: ei videoita, varsinkaan Haaviston kohderyhmässä, katsota kuulokkeet valmiiksi korvilla. Entisen koulun muutoksesta tulee hyvä metafora Haaviston kampanjalle, mutta visualisointi olisi tuonut videolle terää. Uudenvuoden vaalipuheena ok, vaalivideona tylsä.

Toiselle kaudelle pyrkivä tasavallan presidentti Sauli Niinistö ei ole tehnyt varsinaista vaalivideota, mutta hänen www.niinisto.fi-vaalisivuillaan on katsottavissa kaksi videota. Toisessa Niinistö istuu ja puhuu suhteestaan rahaan. Toisessa hän kävelee ja pysähtyy jäykän oloisesti meren rannalle tutkimaan kasvia: tässä videossa Niinistö puhuu suhteestaan luontoon. Kauniisti, yksinkertaisesti kuvattu, hiukan jäykkää, mutta Niinistö vetää asian taitavasti huumoriksi. Taattua, yllätyksetöntä laatua, kuten vaalien kiistämättömälle ennakkosuosikille sopii.

huhtasaari

Samaa visuaalista maisemaa näytetään perussuomalaisten Laura HuhtasaarenSuomi takaisin -vaalivideossa, jossa Huhtasaaresta näytetään hidastettua lenkkeilykuvaa keskellä Suomen luontoa ja mustikkavarpuja. Hänet näytetään myös perheensä kanssa ja väläykseltä meikkaamassa. Meikkaaminen on leikattu omituiseen kohtaan: Huhtasaari kertoo samaan aikaan, kuinka äitinä ja naisena hän tietää, mitä kipu on. Meikkaamisesta siirrytään nopeasti vastasyntyneeseen lapseen ja puhumaan synnytystuskista, mutta mielleyhtymä on outo. Miten meikkaaminen liittyy kipuun?

Video on kauniisti kuvattu ja kiteyttää kohteensa ajamat arvot näyttämällä metsää, perhettä, eduskuntataloa ja Mannerheimin patsasta. Kirkko siitä taisi kyllä puuttua. Ja tekstitys: Huhtasaari, 38, on vaalien nuorin presidenttiehdokas, tämä voisi näkyä myös mobiilikansan ymmärtämisenä.

Vaalien vanhimmalla ehdokkaalla, Rkp:n Nils Torvaldsilla, 72, sen sijaan ei ole vaalivideota lainkaan, vaikka hän on taustaltaan toimittaja. Torvaldsin nettisivuilta ei löydy yhtään videota, Facebook-sivuilta lyhyt joulutervehdys suomeksi ja samma på svenska. Mitäpä sitä teeskentelemään, Torvalds haluaa keskustelua. Hän viestii vaihtamalla sukkia, ei kuvaamalla videoita.

vayrynen

Politiikan konkari Paavo Väyrynen ei ole saanut taakseen puoluekoneistoa, joten Paavon videot ovat yksinkertaisia pätkiä. ”Terve!” alkaa Väyrysen YouTube-kanavan marraskuussa julkaistu video, jolla hän kertoo suoraan kameralle puhuen presidentinvaalien kaipaavan vielä yhden ehdokkaan, vaihtoehdon Sauli Niinistölle. Kannattajakortit saatiin kasaan ja Väyrysen YouTube-kanavalle on ilmestynyt lisää lyhyitä Paavo presidentiksi -videoita.

Videoita on nimikkeellä yhteensä yhdeksän. Seitsemällä niistä näytetään Väyrysen myymät mukit, neljällä hänen tekemänsä kirja. Ei tässä visuaalisuudella pelata, vaan Paavon nokkeluudella. Yksi videoista on otsikoitu ”Paavo presidentiksi: Mitä yhteistä on Xi Jinpingillä ja Vladimir Putinilla?” ja vastaus on tietenkin, että heillä molemmilla on ollut kunnia tavata Paavo Väyrynen. Videoista välittyy kuva kansan miehestä, politiikan vanhasta kaupparatsusta, joka ei kuvilla koreile eikä myymistä häpeile. Presidentillisyys videoista ei väräjä, mutta kauppasihan se Trumpkin lippalakkeja.

haatainen

Sdp:n Tuula Haataisen vaalivideot ovat lyhyitä pätkiä otsikoilla kuten Minä arvostan, Minä uskallan ja Minä tähtään korkealle. Videoilla on nuoria ja lapsia ja lopuksi vilaus Haataisesta. Pätkät ovat ammattimaisesti tehtyjä, mutta niistä paistaa läpi samanlainen ylibrändäys kuin Haataisen tyylitellyltä vaalisivustoltakin, jossa lyhyet sloganit ovat korvanneet syvemmän sanoman.

Reilu puolueen oma brändäysvideo Vasemmistoliiton tyyliin olisi ehkä ollut parempi, mutta vaikea toteuttaa – demareilla kun on jo vuosikausien ajan tuntunut olevan vaikea löytää omaa linjaa ja sanomaa. Sydäntä sanoa, mainostaa Tuula Haatainen, mutta mitä hän haluaa sanoa, se ei oikein erotu.