Brändit

Aleksi Ylä-Anttila 1.8.2018 10:36

Kyrö Distilleryn hittituote joutui röyhkeän kopioinnin kohteeksi: "Räikein tapaus, joka minulle on tullut vastaan"

Toimitusjohtaja Miika Lipiäinen kertoo olleensa yhteydessä portugalilaiseen tislaamoon toistaiseksi laihoin tuloksin.

Menestystä maailmalla saavuttanut suomalaisen tislaamon Kyrö Distilleryn Napue-gini on mitä ilmeismmin joutunut harvinaisen selvän kopionnin kohteeksi.

Asia nousi esille maanantaina, kun viestintäalan yrittäjä Samuel Sorainen julkaisi Twitterissä kuvan, jossa olivat vierekkäin suomalaisgini sekä portugalilainen Gin toca -niminen tuote.

Sorainen kertoo Iltalehdelle havainneensa tuotteen olemassaolon vierailtuaan International Craft Spirits Excellence Awards -nimisen ginikilpailun verkkosivuilla.

Kyseinen portugalilaistuote on mukana kilpailussa, jossa valitaan "paras gini".

Kyrö Distilleryn perustaja ja toimitusjohtaja Miika Lipiäinen kertoo M&M:lle, että ei ole koskaan kuullutkaan kyseisestä kilpailusta. Nähtyään kuvan ja vierailtuaan tuotteen Facebook-sivuilla Lipiäinen on tullut siihen johtopäätökseen, että kyse ei ole sattumasta.

"Tässä on niin monta samaa elementtiä: katkotut tekstit, siinä välissä keskitetty otsikko, hyvin samankaltainen fontti, elementtien välissä olevat kuvaustekstit sekä pullon aika samanlainen muotoilu. Ei se jätä arvailujen varaan. Aika ilmeiseltä se (kopiointi) näyttää", Lipiäinen arvioi.

Lipiäinen oli tiistaina yhteydessä portugalilaistislaamoon tuotteen Facebook-sivujen kautta. Lopputulos oli yllättävä, eikä toivotun kaltainen.

"Heillä ei näyttänyt olevan nettisivuja eikä muita suoria yhteystietoja. Otin heihin yhteyttä Facebookissa ja kysyin, voisimmeko jutella. Sain vastaukseksi vihaisen hymiön. Sen jälkeen minut blokattiin", Lipiäinen kertoo.

Omien verkkosivujen sekä suorien yhteystietojen puute vaikuttaa kielivän siitä, että kyseessä ei ole kovin laajalle levinnyt eikä tunnettu tuote. Lipiäinen kertoo myös yhteydenottonsa jälkeen sattuneesta erikoisesta tapauksesta.

"Saimme Facebookin kautta hyvin erikoisen palautteen ilmeisesti joltakin Portugalissa asuvalta suomalaistaustauiselta henkilöltä. Palautteessa ylistettiin Gin tocaa ja väitettiin, että me tässä olemme ne kopioijat. Tämä haiskahti joko trollaukselta tai sitä, että kyseisen ginin kehittäneessä kahvilassa voisi olla taustalla suomalainen yrittäjä tai asiakas."

Lipiäisen mukaan yksi kulttuurin kehityksen lähtökohdista on luova lainaaminen, mutta silläkin tulee olla rajansa.

"Jos lähdetään tekemään markkinoille jotain omaa, olisi kiva, että ei otettaisi ihan näin paljon inspiraatiota kaverilta, vaan kehitettäisiin jotain omaa. Sanoisin, että tämä on räikein tapaus, joka minulle on tullut vastaan."

Toistaiseksi Lipiäinen kertoo toivovansa saavansa vielä yhteyden Portugaliin. Tarkoituksena ei ainakaan heti ole lähteä miettimään juridisia lähetymistapoja.

"Kyllä minä haluaisin ensin kuulla heiltä itseltään, miten he tämän näkevät", Lipiäinen sanoo.

Kumppaniblogit

Kaupallinen yhteistyö