Yli 4,6 miljoonaa ranskalaisena roséviininä myytyä pulloa on paljastunut espanjalaiseksi roséksi. Huijaus kattoi yhteensä 3,45 miljoonaa viinilitraa.

Huijausviinit paljastuivat Ranskan petostentorjuntaviraston kaksivuotisen tuottajiin, maahantuojiin, kauppiaisiin ja jakelijoihin kohdistuneen tutkimuksen yhteydessä, BBC kertoo.

Huijauspulloista oli useimmiten häivytetty alkuperämaa tai lisätty Ranskaan viittaava symboli, esimerkiksi Ranskan lippu tai tuotettu Ranskassa -tarra. Laatikkoviineissä alkuperämaamerkintä oli saatettu piilottaa esimerkiksi laatikon sisäpuolelle tai kantokahvan alapuolelle.

Erään viranomaislähteen mukaan ranskalaisena markkinoiduista viineistä peräti seitsemän miljoonaa litraa on paljastunut väärennökseksi.

Väärennetyt viinit ovat isku erityisesti Etelä-Ranskan viinintuotantoalueille, jotka ovat pitkään kilpailleet halpaa espanjalaista viiniä vastaan.

Aiemmin tänä vuonna Ranskan petostentorjuntavirasto paljasti lisäksi, että huimat 66,5 miljoonaa vuosina 2013–2016 Côtes du Rhônen laatuviiniksi markkinoitua pulloa olivat väärennöksiä.

Viime vuosina varsinkin laatuviinien kysyntä on kasvanut erityisesti Kiinan vauhdittamana. Se tekee alasta entistä houkuttelevamman huijareille.

Yhdessä merkittävimmistä huijaustapauksista neljä vuotta sitten Rudy Kurniawan -niminen mies sai kymmenen vuoden vankilatuomion Kaliforniassa väärennettyjen viinien myymisestä. Hänellä oli kotonaan työpiste, jossa hän tehtaili väärennöksiä kuuluisista ja harvinaisista viinipulloista, joihin hän printtasi etiketit ja laittoi halpaa viiniä pulloihin. Lahjakas väärentäjä onnistui tienaamaan tuotoksillaan yli 500 miljoonaa dollaria vuosien 2002 ja 2012 välillä, BBC kertoo. Joidenkin Kurniawanin väärentämien pullojen uskotaan liikkuvan markkinoilla edelleen.

"Tarkastamme pullot ja niiden paperit tarkasti, kun ne tulevat meille. Viiniä tulee noin 200 laatikollista viikossa", sanoo brittiläisen viiniliikkeen Berry Brothers & Rudd in laatuviinien aitouden todentamisen johtaja Philip Moulin BBC:lle.

"Tiimissäni on kaksi henkilöä, jotka tarkastavat pullot ensin. Tutkimme kaiken etiketeistä lasin painoon, korkkia päällystävään koteloon ja alareunan syvennökseen."