Häh?

Kansa janoaa lähiruokaa. Maa- ja metsätalousministeriö valmistelee ohjelmaa luomu- ja lähiruuan edistämiseksi. Kukaan ei kuitenkaan osaa edes määritellä lähiruuan käsitettä.

Onko poro suomalaisille lähiruokaa, lähiruokakoordinaattori Kirsi Viljanen?

"Ainakin Lapissa se on lähiruokaa."

Onko Vantaalla valmistettu HK:n Sininen lenkki helsinkiläisen lähiruokaa?

"Jos helsinkiläinen niin itse kokee. Tässä on kuitenkin muitakin puolia kuin tuotantolaitoksen sijainti - esimerkiksi kuinka laajalta alueelta raaka-aineet tulevat ja matkustavatko ne paljon valmistusketjun eri vaiheissa."

Lännen Tehtaat markkinoi pakasteita lähiruokana. Ovatko Suomessa kasvatetut ja täällä pakastetut vihannekset lähiruokaa?

"Suomessa viljelty ja pakastettu ruoka on ainakin lähempänä tuotettua ja vähemmän kuljetettua kuin ulkomaiset pakasteet."

Pitäisikö lähiruualle olla oma virallinen merkki, kun tulkinnat ovat näin vaikeita?

"Yritykset eivät kaipaa yhtään uutta merkkiä eikä kuluttajillakaan ole selvitysten mukaan yksiselitteistä kantaa asiaan."

Kuinka kuluttaja erottaa lähiruuan kaukoruuasta?

"Itse pidän enemmän sanasta paikallisruoka. Englannissa käytetään termiä local food, joka pitää sisällään tuotannon lisäksi esimerkiksi lyhyen ja paikallisen jakeluketjun."

"Monet maakunnat nostavat markkinoinnissaan jo hyvin esille paikallisia valmistajia ja tuotteita. Tästä hyvä esimerkki on Pohjois-Karjalan Karelia à la carte. Satakunnassa kaupat on merkinneet oman alueen tuotteita Sinitintti-merkillä. Tällaisissa ratkaisuissa alueiden ruokakulttuurin runsaus nousee hyvin esiin."

Voiko suurtuotanto ylipäätään olla lähiruokaa?

"Rajanvedot ovat aina tapaus- ja tilannekohtaisia. Vaarana on, että isot yritykset yrittävät hyödyntää lähiruuan suosiota markkinoinnissaan liioittelevin keinoin."

Milloin maa- ja metsätalousministeriöstä tulee selkeitä ehdotuksia luomu- ja lähiruuasta?

"Tavoitteethan on kirjattu hallitusohjelmaan. Ministeriöstä on näillä näkymin tulossa konkreettisia ehdotuksia marraskuun lopulla."