Tuorein osoitus tästä saatiin kuluvalla viikolla, kun maailman suurimman alkoholikilpailun vuosittain järjestävä IWSC eli International Wine and Spirit Competition kutsui Teerenpelin Panimo & Tislaamon finaaliin kilpailussa, jossa etsitään maailman parasta viskitislaamoa.

Kilpailuun ei voi itse ilmoittautua vaan siihen kutsutaan. Kilpailun voittaja julkistetaan 18. marraskuuta.

Panimo & Tislaamon toimitusjohtaja Samuli Korhonen kertoo, että kyseessä on ensimmäinen kerta, kun suomalainen tislaamo kutsutaan mukaan. Näin ollen jo ehdokkuus on merkittävä tunnustus.

”Lopullisesta sijoituksesta riippumatta se nostaa meidät maailman parhaiden viskitekijöiden sarjaan”, Korhonen iloitsee tiedotteessa.

Suomalaisviskit hurmasivat alan ammattilaiset jo kesällä. IWSC huomioi Teerenpelin Distiller's Choice Kulo 7 YO Whiskeyn sekä isokyröläisen Kyrö Distilleryn single malt-ruisviskin ”gold outstanding” -luokituksella ja antoi molemmille tuotteille 98 pistettä 100 mahdollisesta.

Tänä vuonna ”gold outstanding” -tunnustukseen oikeuttavaan pistemäärään ylsi noin 50 tuotetta, arviolta noin kaksi prosenttia kaikista voittajista. Saavutus kertoo siis kansainvälisesti tarkasteltuna laadukkaasta tasosta.

Kulo-viskin lisäksi myös Teerenpelin toinen viski, Savu, sai kesän aikana Lontoossa järjestetyssä kilpailussa kultamitalin kevyesti savuisten viskien sarjoissa. Kultamitalien lisäksi Teerenpeli sai kilpailussa kolme hopeaa ja yhden pronssimitalin.

”Kyllähän tuo mitalisaalis osoittaa, että teemme asioita oikein. Kyse ei ole vain yhdestä onnistumisesta vaan pitkäjänteisellä työllä syntyneestä ammattitaidosta.”

”Kutsu maailman parhaiden viskintekijöiden kilpailuun taas osoittaa, että se on huomattu ja sitä aidosti arvostetaan”, Korhonen toteaa.

Lahtelaisen viskin nouseminen maailmankartalle on paitsi osa laajempaa viskinvalmistuksen hajaantumista, myös osoitus siitä, millaiset arvot nykyään painavat – myös viskeissä.

IWSC:n artikkelin mukaan viskiä tislataan ja kypsytetään tällä hetkellä yli 30 maassa ympäri maailman, ”aina Meksiko Citystä Melbourneen ja Kööpenhaminasta Costwoldsiin”.

Lahti on nyt samalla kartalla. Artikkelissa todetaankin, että tämän hetken kiinnostavimmat ja eniten suosiotaan kasvattavat viskit tulevat ”kaikkein epätodennäköisimmistä paikoista”:

”Uuden maailman viskintekijät saavat inspiraationsa paikallisesta kulttuurista, juurista ja ympäristöstä. Samalla he keksivät uusia tapoja löytää jännittäviä makuja ja hyödyntää paikallisia raaka-aineita”, artikkelissa kirjoitetaan.

Teerenpeli yhtiöiden yrittäjä ja toimitusjohtaja Anssi Pyysing on samaa mieltä. Hän uskoo, että lahtelainen, puhtaudestaan tunnettu pohjavesi ja lähivilja sekä Teerenpelin viskien nimissäkin kuuluva viittaus suomalaisen viljankäsittelyn juuriin antavat suomalaisviskille sekä persoonallista makua että kiinnostavaa eksotiikkaa.

”Suomalaiset raaka-aineet sopivat erinomaisesti viskien valmistukseen. On hienoa, että nämä pohjolan puhtaat ja vastuullisesti tuotetut maut löydetään nyt myös viskeistä”, Pyysing analysoi.

Kutsukilpailun voittaja palkitaan 18.11. Normaalisti finalistit kutsutaan Lontooseen juhlavaan gaalaan, mutta tänä vuonna tuloksia jännitetään verkon välityksellä lähetettävässä palkintotilaisuudessa.