YHTEISÖPALVELUT

13.9.2013 12:31 päivitetty 4.2.2016 10:35

Lainauspalvelu Bookabooka katoaa lopullisesti

Tekijänoikeustulkinta pakotti kurssikirjavuokraamo Bookabookan lopettamaan toimintansa. Yhdysvalloissa oppikirjojen vuokraus on noussut yhdeksi opetusalan merkittävistä uudistuksista.

Bookabooka-verkkopalvelu käynnistyi vuonna 2008. Opiskelijat voivat tarjota, etsiä ja kierrättää kirjoja ilmoitustauluperiaatteella. Bookabooka välitti yhteystiedot tekstiviestinä, ja osapuolet sopivat käytännön järjestelyistä keskenään.

Palvelu ehti toimia vain muutaman kuukauden, kunnes Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskus ry vaati lopettamaan  Yhdistyksen tulkinnan mukaan jatkaminen edellyttäisi, että yksittäisenkin vuokrattavan kirjan tekijältä ja kustantajalta pitäisi erikseen hankkia lupa kirjan vuokraamiseen.

Vaatimuksensa tueksi yhdistys uhkasi Bookabookan avainhenkilöitä oikeudenkäynnillä, jonka maksimirangaistus on kaksi vuotta ehdotonta vankeutta. Pitkien neuvottelujen jälkeenkään tekijänoikeusjärjestöt eivät muuttaneet kantaansa. Bookabooka typistyi verkkoantikvariaatiksi.

Yhdysvalloissa Chegg.com on kehittänyt verkkoantikvariaattiaan samaan suuntaan, josta Bookabooka aikanaan aloitti. Vuonna 2011 Business Insider listasi Chegg.comin maailman 33. arvokkaimmaksi startup-yritykseksi. Yhtiön markkina-arvoksi arvioitiin noin 600 miljoonaa dollaria. Viime kevään yksi Silicon Valleyn tunnetuimmista pääomasijoittajista, Mary Meeker nosti yhtiön yhdeksi internetin merkittävimmistä hyödyntäjistä.   

Bookabooka lopettaa toimintansa syyskuun aikana. Alasajo ei edellytä palveluun kirjojaan tarjolle panneilta mitään toimenpiteitä.

Kumppaniblogit

Kaupallinen yhteistyö

Yhteiskunta

23.08.2019 14:59

Kuntaliitto valitsi Milttonin

Suomen Kuntaliitto ry on valinnut Milttonin viestintä- ja markkinointipalvelujensa strategiseksi ja operatiiviseksi kumppaniksi.