Yhdysvalloissa 14 kongressiedustajaa syyttää yhtiöitä osallistumisesta saudinaisten ihmisoikeuksien polkemiseen. Business Insider uutisoi, että he ovat kirjoittaneet yhtiöille kirjeen, jossa vaaditaan sovelluksen poistoa. Kirjeessä vaadittiin vastausta yhtiöiltä helmikuun loppuun mennessä.

Human Rights Watch ja Amnesty International ovat molemmat olleet huolissaan teknologiajättien toiminnasta ja sovelluksen sallimisesta heidän sovelluskaupoissaan.

Apple n toimitusjohtaja Tim Cook sanoi yli viikko sitten, että hän ei ollut kuullut sovelluksesta. Hän lupasi perehtyä asiaan. Sovellusta ei ole silti poistettu App Storesta.

Ongelma on siinä, että sovellus on Saudi-Arabian hallinnon virallinen asiointisovellus. Sen kieltäminen olisi maassa yhtä kiusallista kuin Yhdysvalloissa on se, että sovelluskaupassa on sovellus, joka ilmoittaa aviomiehelle, jos hänen vaimonsa käyttää passiaan rajatarkastuksessa. Tällä ominaisuudella estetään vaimoja karkaamasta maasta ja avioliitostaan.

Toisaalta sovelluksessa on mahdollista hoitaa myös esimerkiksi ajokortin uusimisen tai parkkisakon maksamisen tai muita sellaisia viranomaispalvelujen kanssa asioimisia, joita ihmisoikeusaktivistit eivät vastusta.