Pienpanimoiden ehdoton ykkönen Laitilan Wirvoitusjuomatehdas ei osoita hyytymisen merkkejä. Laitilalaisoluen voimapesän viime vuosi oli kohtuullinen, vaikka liikevaihdon putoaminen 17,9 miljoonaan euroon ja 1,2 miljoonan euron liiketulos ei toimitusjohtajaa Rami Aarikkaa aivan tyydytäkään.

"Liikevoitto jäi lopulta alkuperäisestä tavoitteesta 78 000 euroa, että ei se tietysti täydellinen ollut", Aarikka sanoo.

Wirvoitusjuomatehtaan akilleen kantapää oli kauppaliikkeille, kuten SOK:lle, Keskolle ja Lidlille, tehty sopimusvalmistus, jonka liikevaihto putosi vuoteen 2016 verrattuna 1,36 miljoonaa euroa.

"Näitä sopimuksia kilpailutetaan joka vuosi ja näitä voitetaan ja hävitään. Tärkeää oli, että omien tuotteiden yli 15 prosentin kasvu paikkasi sitä hyvin. Oluen kasvu oli melkein 1,5 miljoonaa litraa. Kasvuluku taitaa olla lähes Suomen kolmanneksi suurimman pienpanimon koko vuosituotanto", Aarikka arvioi.

Laitila myi viime vuonna olutta ennätykselliset 10,3 miljoonaa litraa, eli puolet Suomen pienpanimo-oluista, kun pienpanimoiden kokonaistuotanto oli 20,9 miljoonaa litraa.

Laitilan volyymit tekevä panimosta pienen suurpanimon

Luvut kertovat oleellisen. Suomessa pienpanimoluvan on saanut jo yli 90 toimijaa, mutta olutvolyymeillä laskettuna Laitila ottaa koko ajan enemmän ja enemmän irtiottoa vanhasta taustayhteisöstään.

Suurten panimoiden Olvin, Hartwallin ja Sinebrychoffin satojen miljoonien litrojen rinnalla Laitila on kuitenkin kääpiö jättiläisten vieressä.

Laitilan menestys toimii silti esimerkkinä kaikille muillekin pienpanimoille. Pelkästään yhtiön osingonjakopolitiikka on ollut erittäin antelias omistajilleen. Rami Aarikka laskee, että viimeisen kymmenen vuoden aikana yhtiö on maksanut osinkoja 10,1 miljoonaa euroa.

"Siihen ei kovin moni pienpanimo tässä maailmassa ole pystynyt. Eikä tuossa kaikki, vaan aikaisempinakin vuosina osinkoja makseltiin. Ollaan siitä historiasta hiukan ylpeitäkin", Aarikka hymähtää.

Jakovaraa Wirvoitusjuomatehtaalla on edelleen reilusti, sillä jakokelpoisia varoja panimolla on lähes yhdeksän miljoonaa euroa.

"Omavaraisuusaste on edelleen todella korkea (66 prosenttia) ja velkaantuneisuus olematon. Lisäksi tänä vuonna tehdään pitkästä aikaa aika kovat investoinnit, mutta nekin pystytään hoitamaan kassasta. Pikkaisen laihdutetaan siis", Aarikka heittää.

"Panimon alkuvuoden kasvu on ollut reilut 12 prosenttia, mutta ensi kesä kertoo sitten totuuden, miten oikeasti pärjätään. Kotimaan lisäksi meillä alkaa vihdoin myös vienti", Aarikka sanoo.

Mihin Laitila siis investoi ja mitä tänä vuonna tapahtuu?

Yksi vastaus on Kiina ja toinen vastaus on Ruotsi.

"Ruotsia ja Kiinaa varten tulee toukokuussa kolme miljoonaa litraa lisää käymiskapasiteettia. Toivottavasti ei riitä mihinkään", Aarikka naurahtaa.

Tämä investointi nostaa Wirvoitusjuomatehtaan oluen käymiskapasiteetin jo 15 miljoonaan litraan vuodessa. Muut pienpanimot tulevat kaukana perässä. Esimerkiksi toiseksi suurimman pienpanimon Nokian Panimon kapasiteetti on runsas neljä miljoonaa litraa.

Laitilan Kiinaan lähtö on "varttia vaille". "Tölkit on painettu ja perkeleesti jännitetään, koska ne lähtee", Aarikka sanoo.

Kesäkuun alusta Wirvoitusjuomatehdas aloittaa joka tapauksessa Ruotsissa, kun "Systembolageteista kautta Ruotsin löytyy 4,7 prosenttista Kukko Hellestä".

"Systembolagetin antama myyntiarvio on kova. Kukolla on kaikki edellytykset ohittaa Ruotsin suurin suomalainen olut, eli Lapin Kulta jo ensimmäisenä myyntivuotenaan. Perustettiin jopa sitä varten sivuliike, eli filiaali Tukholmaan", Aarikka sanoo.

Ruotsalaisten arvio on mielenkiintoinen, sillä Hartwallin Lapin Kullalla on Ruotsissa jo vuosia kestänyt historia. Aika tulee näyttämään, miten arviot oluiden sodassa pitävät paikkansa.