Pari vuotta sitten koetun taloustaantuman vaikutukset eivät jääneet vuoden 2009 yt-neuvotteluihin ja massairtisanomisiin. Esimerkiksi Hasan & partnersilla laskettiin myös palkkoja. Dynamossa omistajien ansiot laskivat vuonna 2009 noin 50 000 euroon, josta ne ovat tälle vuodelle jo hieman nousseet.

Niin ikään vuonna 2009 yt-neuvottelut läpi käyneessä Bob Helsingissä omistajien ansiot joustivat viime vuonna. Vuoden 2010 verotietojen perusteella Jukka Kurttilan , Anu Igonin , Petri Pesosen ja Kari Eilolan ansiotulot puolittuivat noin 120 000 eurosta noin 60 000 euroon.

"Toimiala kävi läpi harvinaisen kiihkeän taantuman, jolla on luonnollisesti vaikutusta omistajien ansioihin. Teimme päätöksen, että yritämme pitää hyvän miehityksen Bobissa paikalla, kunnes taantuma helpottaa. Tuossa tilanteessa ainoa, joka joustaa on yrityksen omistaja, ja me joustimme", Bobin hallituksen puheenjohtaja Jukka Kurttila sanoo.

Henkilöstön palkkoja ei leikattu.

Epävarmasta taloustilanteesta huolimatta alan tulevaisuus näyttää Kurttilan mielestä vakaalta.

"Asiakkaat ovat oppineet elämään jatkuvassa lamassa. Olemme nyt eläneet jo niin monta vuotta taloudellisesti epävarmassa tilanteessa, että sen kanssa on ollut pakko oppia elämään."

Palkkakehityksen huomattavaa kasvua ei sietokyvystä huolimatta kannata odottaa. Kurttila toteaa, että kilpailu on kovaa ja se näkyy alan hinnoittelussa.

"Palkkakehitys ei tule repeämään käsiin. Hinnat eivät voi laskea ja samaan aikaan palkat nousta. Huono yhtälö."

Suunnittelijat Toimistopomot Mediapomot Liittojen miehet ja naiset Markkinointibudjetit hyväpalkkaisissa käsissä

Tuotantoyhtiöiden maksukyky kunnossa
Markkinointi- ja viestintäpomot

Tuotantoyhtiöjohtajat