Syyttävä sormi osuu yleensä Yhdysvaltoihin, kun puidaan alkaneen taantuman syitä.

Perkeleen tuhlarit, tunarit ja tyhjätaskut asunnonostajat!

Vähintään vasemman käden pikkusormen voi kuitenkin suunnata Aasiaan.

Harvalle taloudesta kiinnostuneelle tuli pyytämättä ja yllätyksenä, että maailmantalouden perustavanlaatuinen epätasapaino johti lopulta epämukavaan korjausliikkeeseen. Korjausliikkeen rajuus toki yllätti kaikki.

Yhdysvaltojen velkaantuminen yksityisellä ja julkisella sektorilla sekä paisuva vaihtotaseen vaje antoivat jo vuosikymmenen puolessavälissä odottaa joko dollarin arvon romahtamista tai talouskriisiä, ellei molempia. Tilanne muistutti animaatioelokuvaa, jossa päähenkilö juoksee jyrkänteen reunaman yli taakseen katsoen. Pitkään siinä suditaan ilmassa, mutta sitten - whoaa!

Tässä tilanteessa Aasian taloudet - etupäässä Kiina - olivat ajamassa länsitalouksia kohti jyrkännettä päätyen lopulta rotkoon itsekin. Aasia on tuottanut tavaraa länsimarkkinoille kasapäin yltäen huikeisiin kasvulukuihin ja vaihtotaseen ylijäämiin. Tuloillaan idän tiikerit eivät ole suinkaan pitäneet yllä länsimaisten kulutustavaroiden kysyntää vaan säästäneet yhtä tolkuttomasti kuin jenkit ovat tuhlanneet.

Kuten olemme saaneet karvaasti todeta, maiden tai maanosien erikoistuminen lähinnä kuluttajiksi tai tuottajiksi ei toteuta suhteellisen edun periaatetta globaalissa talousjärjestelmässä. Mikäli aasialaiset olisivat ostelleet reippaammin jenkkituotteita, Yhdysvaltojen vaihtotaseen vaje olisi kutistunut, samoin valtion ja yksityistalouksien velkasumma. Maailmantalous olisi tuomittu lievempään tuhoon. Onneksi Aasiassa on sentään ostettu Nokian puhelimia.

Kun talouskriisi osuu nyt Kiinankin vientisektoriin, maan aavistuksen avautunut markkinatalous ottaa askeleen taaksepäin. Esimerkkinä tiistaina uutisoitiin, että Kiinan keskushallinto aikoo lisätä roimasti kotimaista autotuotantoa.

Mikä neuvoksi? Suomessa taistellaan lamaa vastaan suosimalla kotimaista. Voimmeko siis jeesustella täälläkään, kun oikeastaan tarvittaisiin maailmanlaajuista liikettä, jossa kehotetaan suosimaan ulkomaista.