Google alkaa kehittää tilejä alle 13-vuotialle, kertoo Wall Street Journal. Hakukonejätin uusi markkinavaltaus on lasten yksityisyyden kannalta kiistanalainen.

"Jollei Google toteuta tätä oikein, se uhkaa miljoonien lasten yksityisyyttä ja estää lasten vanhempia tekemästä järkeviä päätöksiä siitä, kuka voi kerätä tietoja heidän lapsistaan", toteaa yksityisyyden suojaa verkossa edistävän Digital Democracy -keskuksen johtaja Jeff Chester.

Google-tilejä, kuten Gmailia ja Youtubea, ei ole tarkoitettu lapsille, mutta tilien käyttäjien valvonta on ollut heikkoa. Lapset ovat voineet luoda tilejä anonyymisti, aikuisten avulla tai aikuista esittäen.

Nyt Google aikoo perustaa uuden tilijärjestelmän, jolla vanhemmat voivat perustaa lapselleen Google-tilin, hallita lapsen tilin käyttöä ja määrittää, mitä tietoja hakukonejätti kerää heidän lapsestaan. Näin kertoo nimettömänä pysyttelevä, hankkeen tunteva lähde Wall Street Journalille.

Toisen lähteen mukaan Google on kehittänyt lasten versiota myös Youtubesta aiemmin tänä vuonna. Versiosta kehitetään yhteensopivaa tablettien kanssa, jotta vanhemmat voisivat kontrolloida lapsille näkyviä Youtube-sisältöjä.

Hakukonejätti on varovainen liikkeissään Yhdysvaltain lain vuoksi. Lasten yksityisyydestä internetissä on säädetty tarkasti: laki asettaa tarkat rajat, kuinka tietoja lapsista voi kerätä internetissä.

Laki vaatii muun muassa vanhempien jatkuvaa ja tiukkaa valvontaa lapsia koskevan datan hyödyntämisestä mainonnassa.

Wall Street Journalin lähteen mukaan lasten Google-tilejä lähdetään kehittämään, koska osa vanhemmista avaa jo aikuisille tarkoitettuja tilejä lapsilleen.

Lähde: Talouselämä