Tällä hetkellä vain 17 prosenttia Wikipedian englanninkielisistä elämäkerroista koskee naisia. Erityisen heikosti edustettuina ovat naistutkijat, kertoo The Next Web.

Asiaan on perehtynyt tarkoin Imperial College London -yliopistossa työskentelevä fyysikko, tutkija Jessica Wade. Hän kertoo käyttäneensä viimeisen vuoden naistutkijoiden ja -insinöörien aseman parantamiseksi Wikipediassa.

"Kirjoitin juuri äskettäin 700 elämäkertani", Wade kertoo The Next Webille.

Wikipedia on ilmainen ja käyttäjien vapaasti muokattavissa oleva verkkotietosanakirja. Alustalle luodut artikkelit voi merkitä poistettaviksi, mikäli artikkelin sisältö ei käyttäjän mielestä täytä Wikipedian laatuvaatimuksia.

Waden laatimista elämäkerta-artikkeleista tähän mennessä kuusi on poistettu. Hänen mukaansa lähes jokaista artikkelia tarkastellaan julkaisun jälkeen. Erityisen etnisiin vähemmistöihin kuuluvien naistutkijoiden elämäkerrat ovat Waden mukaan suurennuslasin alla.

Muutama kuukausi sitten alustalta poistettiin Kalifornian yliopistossa tutkijana työskentelevän astrofyysikko Sarah Tuttle n elämäkerta.

Tämä tapahtui pian sen jälkeen, kun online-tietosanakirjan editoijat olivat poistaneet afroamerikkalaisen ydintutkijan, Clarice Phelps in elämäkerran kolmesti helmikuussa Yhdysvalloissa vietettävän Black History Month -kuukauden aikana, jolloin muistetaan Afrikan diasporaan kytkeytyviä merkkihenkilöitä ja tapahtumia.

Wikipedia on Waden mukaan vain yksi ilmentymä tiedealalla vallitsevasta sukupuolten välisestä tasa-arvon puutteesta, jonka vaikutukset osuvat myös seksuaalisia vähemmistöjä edustaviin tutkijoihin.

"Vaikka naiset ovat yhtä loistavia, heidät nimetään epätodennäköisemmin palkintojen saajiksi, heitä kohdellaan epäoikeudenmukaisesti vertaisarvioinnissa sekä myönnettäessä apurahoja, he pääsevät epätodennäköisemmin esille mediassa ja joutuvat todennäköisemmin ottamaan kantaakseen 'akateemisen taloudenhoito' -roolin", Wade kertoo.