New Yorkin senaattori Chuck Schumer pyytää Yhdysvaltojen keskusrikospoliisia FBI:ta ja liittovaltion kauppakomissiota FTC:tä tutkimaan viraaliksi levinneen hittisovelluksen FaceApp in turvallisuutta, kertovat useat kansainväliset mediat, kuten Reuters ja BBC.

Hittisovellus FaceAppin suosio perustuu siihen, että ihmiset voivat sovelluksen avulla nähdä, miltä he näyttävät naisena, miehenä, lapsena tai vanhuksena. Sovellukseen pitää ladata kasvokuva, jota sovelluksella voi muokata.

Viime päivinä sosiaalisessa mediassa on julkaistu runsaasti kuvia sovelluksen avulla vanhennetuista kasvoista.

FaceApp vaatii, että sen käyttäjä suostuu antamaan ”täyden ja peruuttamattoman pääsyn kuviinsa ja dataansa”. Schumerin mukaan luvan antaminen voi aiheuttaa turvallisuus- ja yksityisyysriskejä, jotka koskevat miljoonia Yhdysvaltain kansalaisia.

Myös Yhdysvaltojen demokraattinen puolue on varoittanut presidenttiehdokkaitaan käyttämästä sovellusta vedoten siihen, että sovellus on kehitetty Venäjällä.

Ei ole todisteita siitä, että FaceApp olisi antanut tietoja venäläisviranomaisille. FaceApp itse on kieltänyt myyvänsä tai jakavansa käyttäjien dataa kolmansille osapuolille.

Eri tahot ovat epäilleet FaceAppin turvallisuutta jo useaan otteeseen. Tivi kirjoitti keskiviikkona, että Mashablen teknologiatoimittaja tviittasi pääsevänsä käyttämään kuviaan FaceAppissa, vaikka oli kieltänyt sovellukselta kuvien käytön. TechCrunchin toimittaja puolestaan selvitti, että sovellus toimii Applen käytäntöjen mukaan, mutta että FaceApp lataa kuvat pilveen muokattavaksi, jolloin kuvanmuokkaus ei tapahdu laitteella.

Schumer totesi kirjeessään, ettei ole selvää, miten sovellus säilyttää käyttäjien dataa. Hänen mukaansa epäselvää on myös se, kuinka käyttäjä voi varmistaa, että hän kuvansa on poistunut sovelluksesta sovelluksen käytön lopettamisen jälkeen.