Spotify

Talouselämä 4.1.2016 19:19 päivitetty 3.3.2016 15:37

Laulaja haastoi Spotifyn oikeuteen - "Ei pitäisi pelata 'ottakaa kiinni jos saatte' -leikkiä"

David Loweryn mukaan musiikin suoratoistopalvelu ei ole pyytänyt lupaa jakaa vähemmän tunnettujen artistien tuotoksia tai maksanut niistä korvauksia.

Laulaja-lauluntekijä David Lowery on haastanut musiikkipalvelu Spotifyn oikeuteen, väittäen esitetyssä joukkokanteessaan, että Spotify käyttää useasti vähemmän tunnettujen artistien materiaalia eikä maksa heille rojalteja.

Yhdysvaltalaisessa oikeudessa maanantaina nostettu oikeusjuttu on muusikoiden uusin isku Spotifyta vastaan, kertoo CNBC.

Esimerkiksi laulaja Taylor Swift veti koko tuotantonsa pois Spotifysta loppuvuodesta 2014. Swift väitti, että Spotify ei maksa tarpeeksi tekijänoikeuskorvauksia.

Lowery puolestaan väittää kanteessaan, että Spotify ei ole pyytänyt lupaa jakaa vähemmän tunnettujen artistien tuotoksia, eikä myöskään ole maksanut niistä korvauksia.

“Spotifylla on bisnesmalli, jossa se käyttää artistien musiikkia verkkosivillaan ilman, että luvanhaltijaa tunnistetaan tai maksetaan heille rojalteja”, tapauksen pääasianajaja Mona Hanna sanoo.

“Tämä haaste pyrkii saamaan Spotifyn vastuuseen ja suojelemaan artistien oikeuksia tekijänoikeusrikkomuksia vastaan.”

Tapauksessa mukana oleva toinen asianajaja Sanford Michelman sanoo, että Spotify neuvottelee yleensä korvaussummat etukäteen isojen artistien kanssa, joilla on myös resursseja puolustaa töitään. Mutta Spotify ei hänen mukaansa käytä läheskään yhtä ahkerasti aikaa jäljittääkseen tekijänoikeuksien haltijoita vähemmän tunnettujen artistien kohdalla.

“Tämä on perinpohjaisesti väärin koko alaa kohtaan”, Michelman sanoo.

“Spotifyn ei pitäisi pelata ‘ottakaa kiinni jos saatte’ -leikkiä.”

Spotifyn tiedottaja Jonathan Price sanoi tiedotteessa, että yhtiö on "sitoutunut maksamaan lauluntekijöille ja julkaisijoille jokaisen pennin".

Pricen mukaan Spotifyn on toisinaan hankala päätellä kuka omistaa oikeudet tiettyyn kappaleeseen ja näissä tapauksissa yhtiö asettaa rojaltit sivuun kunnes niiden saaja löydetään.

Lähde: Talouselämä

Kumppaniblogit

Kaupallinen yhteistyö