Yrittäminen

Aleksi Ylä-Anttila, Laura Kukkonen 10.7.2018 10:04 päivitetty 11.7.2018 16:30

Lauri Salovaaran miljonääriprojekti vei jopa sairaalaan: "Luovuttaminen oli todella lähellä"

Jenni Gästgivar / IL
Lauri Salovaara paiski projektinsa aikana niin lujasti töitä, että fyysinen jaksaminen joutui koetukselle. "Kesäloma ja lepo tulevat nyt tarpeeseen", Salovaara naurahtaa.

Lauri Salovaara halusi miljonääriksi 500 päivässä. Projekti oli rankka, mutta Salovaara on itse tyytyväinen projektiin.

Yrittäjä Lauri Salovaara aloitti 24.2.2017 kunnianhimoisen projektin. Hän päätti tulla miljonääriksi 500 päivässä. Takarajaksi hän asetti oman 40-vuotissyntymäpäivänsä 9.7.2018.

Tavoitteena oli hankkia miljoonan euron omaisuus käyttämättä lainkaan pääomaa. Ideana oli lähteä osakkaasi yrityksiin, joille hän antaisi vastineeksi oman osaamisensa.

Kun projekti maanantaina päättyi, Salovaara kertoi hankkimiensa osakeomistusten arvoksi 1 134 600 euroa.

Kauppalehden analyytikon Ari Rajalan mukaan Salovaaran omistusten arvottaminen 1,1 miljoonaan euroon ei firmojen lukujen valossa ole järkevää. Jos kaikkien kahdeksan sekä Salovaaran projektia varten perustaman sijoitusyhtiön 7figuresin tuoreimmat luvut laskee yhteen, liikevaihto on kaikkiaan 3,37 miljoonaa euroa, liiketulos -1,1 miljoonaa euroa ja omaa pääomaa kaikkiaan 1,2 miljoonaa euroa.

"Aika vaikea on näillä luvuilla saada edes koko yritysryppään arvoksi miljoona euroa. Lähes kaikki yritykset ovat tappiollisia tai tekevät minimaalista voittoa", Rajala kertoi.

Projektin aikana Salovaaraan otti yhteyttä yli 500 yritystä. Salovaara valitsi lopulta kahdeksan kumppania, joihin hän lähti osakkaaksi 7Figuresin kautta. 7Figures on Salovaaran omistaman Illan Isäntä -mediatuotantoyhtiön tytäryhtiö.

Kahdeksan kumppania ovat yhdellä yhtä vastaan pelattavan jalkapallopelin kehittänyt Fastball Group, mobiililaitteita huoltava iHelp.fi, terveysalan yritys Healthfactory ja yrityksen kehittämä Syke Tribe -liikuntavalmennusohjelmisto, luovan työn tekijöille coworking-työtiloja tarjoava Luova Laboratorio, rahoitusyhtiö Klever, peliyhtiö Psyon Games ja sen kehittämä Antidote-peli, Mumin Kaffe –perheravintoloita pyörittävä, kesäkuussa yrityssaneeraukseen hakenut Café of Cartoons sekä catering- ja ohjelmapalveluita toteuttava Top Lounges.

Kumppanien valinnassa Salovaaran apuna on  ollut viisi neuvonantajaa. Häntä ovat konsultoineet Aalto-yliopiston professori Juha-Pekka Kallunki, teollisuusneuvos Jorma Terentjeff, konsultti Maucca Kärki, tuotantoyhtiö NTRNZ Median perustaja ja toimitusjohtaja Teemu Hostikka sekä kyläkauppias ja somepersoona Sampo Kaulanen. Heistä 7Figuresin hallitukseen kuuluvat puheenjohtaja Terentjeff, Kärki, Hostikka ja Kaulanen.

Juontajana ja mediapersoonana tunnetuksi tullut Salovaara kertoo olevansa urakan jälkeen "väsynyt, mutta onnellinen". Hän kertoi yllättyneensä tavoitteen täyttymiseen vaaditusta työmäärästä.

"Luovuttaminen oli todella lähellä muutamankin kerran, koska projekti oli niin rankka. Jatkoin loppuun saakka. Siitä olen hirveän tyytyväinen", Salovaara sanoo.

Malttia ja kovaa työtä

Teollisuusneuvos Jorma Terentjeff arvioi myös projektin onnistuneen. Hän kehuu Salovaaran persoonaa ja kokemusta yrittäjänä, mutta myös projektissa tehtyä suurta työmäärää, yhteistyötä ja tukiverkostoa.

"Innovatiivisena ja innostuvana henkilönä hänellä on ollut malttia ja tahtoa vastaanottaa neuvoja kovan kiireen keskellä. Hän on tehnyt töitä itseään säästämättä. Onnea tarvitaan ilman muuta, mutta kyllä Laurin persoona on kiinnostanut näitä yhtiöitä", Terentjeff arvioi.

Teollisuusneuvos Jorma Terentjeff on yksi Lauri Salovaaran neuvonantajista sekä 7Figuresin hallituksen puheenjohtaja. | Kuva: Jarno Juuti

 

Vastineeksi omistusosuuksista Salovaara on tehnyt töitä kumppaniyritysten puolesta niin sanotun hikipääoman kautta esimerkiksi etsimällä ja kontaktoimalla yrityksille uusia potentiaalisia kumppaneita ja yhteistyöhankkeita.

Lisäksi haastattelupyynnöt, juontajan ja puhujan työt sekä lukuisat yhteydenottopyynnöt ovat pitäneet Salovaaran kiireisenä koko projektin ajan. Töitä on tehty niin paljon, että viime metreillä kroppa muistutti levon merkityksestä.

"Pari viikkoa sitten olin sairaalassa päivystyksessä rintakipujen vuoksi. Lääkäriltä tuli hyvin yksiselitteinen viesti. On pakko rauhoittaa tahtia", Salovaara kertoo.

Näin hän aikoo myös tehdä. Salovaaran projektista kertova Miljonääriksi 500 päivässä -kirja julkaistiin maanantaina 9.7. Avot designin kustantaman kirjan on kirjoittanut Juha Virranniemi. Salovaara tekee vielä tämän viikon kirjaan liittyvää promootiotyötä. Sen jälkeen koittaa levon aika.

"Kesäloman aion pitää. Lähden Tallinnaan katsomaan Guns N’ Roses -yhtyeen konserttia ja rentoudun. Loma tulee todella tarpeeseen. Projektin aikana pidin pienen loman ainoastaan jouluna sekä lyhyesti viime kesänä."

Kansainvälisiä avauksia

Pitkän projektin aikana Salovaara kertoo oppineensa valtavan paljon erilaisten yritysten, ihmisten ja työyhteisöjen toimintatavoista.

Saamaansa oppia Salovaara aikoo hyödyntää jatkossa uuden puhujan uran kautta. Projektin aikana hän on käynyt jo Norjassa ja Kazakstanissa puhumassa hankkeestaan.

"Tärkein ohjeeni liittyy aloittamisen merkitykseen. Mitään ei tapahdu, jos ei aloita. Ajoittainen väsymys ja uupumus kuuluvat asiaan. Ne eivät ole pysyviä. Vaikeina hetkinä olen saanut tukea neuvonantajiltani. Yksin en olisi jaksanut. Se on toinen tärkeä oppi, jonka haluan jakaa", Salovaara sanoo.

Jorma Terentjeffin mukaan projekti on vastaisku passiivisuudelle.

"Tärkeintä on aloittaa ja tehdä töitä lujasti ensimmäisestä päivästä alkaen", Terentjeff sanoo.

Salovaara kertoo jatkavansa oman Illan Isäntä -yrityksensä kautta myös juontajana sekä erilaisten mediaprojektien, kuten podcastien parissa. Neuvonantajiensa kanssa hän on tehnyt alustavia suunnitelmia yhteistyön jatkamisesta kumppaniyritysten kanssa, mutta ne tarkentuvat myöhemmin. Lisäksi projektista kertova kirja julkaistaan myöhemmin englanniksi.

Salovaaran mukaan hän ei ole projektin aikana saanut juurikaan suoraa, negatiivista palautetta. Julkinen projekti on herättänyt huomiota perinteisessä ja sosiaalisessa mediassa. Epäilijöitä on riittänyt. Salovaara toivoo, että projektia seuranneet ihmiset rohkaistuvat katsomaan omaa elämäänsä erilaisesta näkökulmasta.

"Kun epäilijä ryhtyy yrittämään itse ja saa onnistumisen kokemuksia, hän voi päätyä siihen, että kyllä se Salovaara oli kuitenkin oikeassa. Se olisi minulle miljoonaa euroa isompi asia."

Kumppaniblogit

Kaupallinen yhteistyö

Kommentti

22.02.2019 11:44

Epäonnistumisen jalo taito

Tieteessä epäonnistunut koe on arkipäivää. Haluttuun lopputulokseen pääseminen edellyttää lähes aina vähintään yhtä päin seiniä mennyttä testiä. Tätä viisautta hyödyntävät myös modernit, menestyvät yritykset.