Suomen Viron-instituutti vastaa Tallinnan konserttitapahtumasta. Rahoitus on kuitenkin kerätty pääasiassa yrityksiltä.

Viron-instituutin julkistaman tiedotteen mukaan yli puolet Suomi 100 -suurkonsertin rahoituksesta tulee yrityksiltä.

Konsertin suurimmat kumppanit ovat Atoy ja Eckerö Line. Suomen Viron-instituutille Suomi 100 -ohjelmakokonaisuus on ollut päänavaus yritysrahoituksen hankkimisessa.

Yli 50 prosentin yksityinen rahoitusosuus suomalaisessa kulttuuriviennissä on poikkeus. Itsenäisyyden juhlavuosi on kuitenkin koonnut ennätyksellisen joukon yritysyhteistyökumppaneita. Atoy ja Eckerö Linen lisäksi konserttia tukevat HK Scan, Prisma, Fortum, OP-pankki ja Seesam-vakuutusyhtiö, Fazer, Lakiasiaintoimisto Sorainen ja Original Sokos Hotel Viru.

"Haluamme olla tukemassa Suomi-kuvan vahvistamista Virossa ja tätä kautta mahdollistaa suomalaisten yritysten toiminnan laajentamista ja kehittämistä rajojen yli", sanoo Atoyn toimitusjohtaja Jussi Huhtanen.

Suomen ja Viron välillä päivittäin liikennöivän Eckerö Linen myyntipäällikön Peep Siinmaa n mukaan Suomen juhlavuosi tänä vuonna ja Viron juhlavuosi ensi vuonna ovat tärkeitä tapahtumia yhtiölle.

"Eckerö Line yhdistää Suomen ja Viron joka päivä, on luonteva juhlistaa merkkipäivää yhdessä olemalla mukana tässä ainutlaatuisessa Suomi 100 -tapahtumassa", Siinmaa toteaa.

Merkittävä avaus

Suomen Viron-instituutin johtaja Anu Laitila näkee tapahtuman ja siihen liittyvän varainhankinnan merkittävänä avauksena.

"Suomi 100 tarjosi loistavan lähtökohdan suurtapahtumaan. Yhteistyö yritysten kanssa vie toimintamme aivan uudelle tasolle. Toivomme, että se innostaa laajemminkin kehittämään julkisen vallan ja yritysten hedelmällistä yhteistyötä", toteaa Laitila.

Konsertissa Suomen ja Viron artistit esiintyvät yhdessä ja tulkitsevat toistensa kappaleita. Tunnetuimpia suomalaisesiintyjiä ovat Saara Aalto, Vesa-Matti Loiri ja Scandinavian Music Group.

Tallinnassa 10.6. koko päivä on omistettu Suomelle: Tallinnan kaupunki tarjoaa suomalaisille ilmaisen joukkoliikenteen, Viron ja Suomen valtioneuvostojen kansliat osallistuvat 100 games -jalkapalloturnaukseen ja Telliskivin katuruoka- ja katutaidefestivaalilla teemana on Suomi.

Suurkonsertin lisäksi Suomen Viron-instituutti on tuottanut 100 esinettä Suomesta -näyttelyn, joka kiertää viiden maan ammattilaismuseoissa. Myös näyttely rahoitettiin instituutin mukaan yli 60-prosenttisesti yksityisellä rahoituksella, joka tuli etupäässä suomalaisilta säätiöiltä. Näyttely avautuu Viron historiallisen museon Maarjamäen linnassa 10.6.