Kahdeksan vuoden työn jälkeen Jaakko Mäki-Petäjä n ja Keni Simola n kehittämä peli leet pääsee televisioon. MTV3 näyttää syksyllä Mäki-Petäjän ja Simolan pelin ympärille rakentaman Voittajajoukkue-sarjan. Yrittäjät toivovat, että peli pääsee vihdoinkin pinnalle sarjan avulla.

Leet on joukkuepeli, jossa miehistä ja naisista koostuvat joukkueet pyrkivät saamaan kimmoisan valopallon vastustajan päässä olevaan pyöreään maaliin. Leet-kentän kolme metriä korkeat kaltevat laidat muistuttavat lumilautapipea. Leet-mailat ovat muovisia kouruja, joilla pallo voidaan ottaa haltuun, syöttää ja heittää maaliin.

Legacy marker

Leet-pallopeli ja sen ympärille rakennettu tv-formaatti ovat kahdeksan vuoden työn tulos. M&M kertoi vuonna 2007 leetin kehittäjien suunnittelevan kansainvälistä leet-turnausta ja siihen liittyvää tv-sarjaa. Palkintona piti olla miljoona dollaria sponsorirahaa. Vuonna 2010 tv-turnauksesta ei ollut tietoa, eivätkä pelin kehittäjät olleet innokkaita selventämään tilannetta.

”Meille on sanottu vuosien varrella kymmeniä kertoja, että ei uutta urheilulajia voi keksiä eikä ohjelma onnistu, mutta olemme edenneet kritiikistä huolimatta luottavaisin mielin”, Mäki-Petäjä kertoo.

Hänen mukaansa MTV3 kiinnostui lajista ja tv-formaatista, mutta kehittäjien on pitänyt tehdä ”kotiläksynsä kuntoon” eli hankkia ohjelman tekemiseen riittävät resurssit, kuten tarpeeksi iso tuotantotila.

Viime vuosina yhtiö käänsi jo katseensa Yhdysvaltoihin, koska vaikutti siltä, ettei tv-ohjelma toteudu Suomessa. Toiminnan painopiste palasi tänä vuonna takaisin Suomeen ja Eurooppaan, kun tuotantotilaksi löytyi lopulta Kotkan satamahalli, jonne on rakennettu yhteistyökumppanin nimeä kantava Kuvapeli.com-areena.

Kumppaneita Juissista Lätkäpörssiin

Mäki-Petäjä kertoo leetin kehittäjien tehneen lajiin ja tv-formaattiin pyöreästi miljoonaluokan investoinnit. Alkuvaiheessa yrittäjät rahoittivat hanketta vajaalla puolella miljoonalla eurolla perustamansa valmennusyhtiö Spring House n kautta. Mäki-Petäjän johtamalla, suomalaisella Leet Internationalilla on Yhdysvalloissa toimiva tytäryhtiö Leet Corporation.

”Pääosa rahoituksesta tulee yrittäjän omasta pussista. Näinhän se menee, että kun joku bisnes tekee voittoa, sillä voi ostaa talon tai tehdä vaikka tällaistä”, Mäki-Petäjä toteaa.

Voittajajoukkue-ohjelmaan on lähtenyt mukaan 17 yhteistyökumppania, muun muassa ABC-liikennemyymälät, Kotkan kaupunki,Juissi, Smartum, YIT, Nestlé Cheerios ja Lätkäpörssi.

Tosi-tv-henkisessä sarjassa pelaa kahdeksan tavallisista suomalaisista koostuvaa joukkuetta Helsingistä, Espoosta, Turusta, Loimaalta, Vaasasta, Lahdesta, Orimattilasta ja Jyväskylästä. Joukkueet ovat selvittäneet tiensä ohjelmaan eri puolilla Suomea pelattujen karsintaturnausten kautta. Yhteistyökumppanit näkyivät jo turnauksissa.

”Olemme lähtökohtaisesti rakentaneet tämän ison ajatuksemme kansainväliseen b-to-to-bisnekseen”, Mäki-Petäjä sanoo.

”Ensimmäisenä tavoitteena on saada tv-formaatti menestymään ja laji tunnetuksi Suomessa. Jos onnistumme täällä, meillä on hyvät eväät ja valmiit kontaktit viedä lajia ja tv-formaattia ulkomaille. Kotkan studio on rakennettu pysyväksi, ja sinne halutaan tuoda muiden Euroopan maiden Voittajajoukkueita – ja toivottavasti Suomen toinen tuotantokausi", Simola kertoo.

Miesten haaveena on saada ulkomailla tv-formaattin kumppaneiksi kansainvälisiä mediayhtiöitä ja kuluttajabrändejä.

Tuloja mailamyynnistä

Vaikkei ohjelma löisi läpi, se esittelee kuitenkin suomalaisille uuden lajin. Mäki-Petäjän mukaan yhtiö myi jo viime vuonna ABC-asemien kautta useita tuhansia leet-mailoja. Liiketoimintamahdollisuuksia on siis myös mailojen ja pelivarusteiden myynnin saralla.

”Jos tästä tulee hyvä televisio-ohjelma, josta ihmiset tykkäävät, se varmasti käynnistää myös sen, että ihmiset haluavat pelata lajia. Välineillekin tulee kysyntää sitä kautta", Mäki-Petäjä toteaa.

”Moni ymmärrettävästi nauraa hankkeelle. Olemme kuitenkin tehneet tätä nöyrin mielin, kärsivällisesti ja pitäneet visiostamme kiinni. Moni asia on suunnittellusti jo maalissa. Viiden vuoden kuluttua tiedämme sitten paremmin, miten onnistuimme taloudellisessa mielessä."

Tv-ohjelman tuotannosta vastaa tuotantoyhtiö Metronome. MTV3 esittää viime lauantaina alkanutta ohjelmaa yhdeksän jaksoa.

Sarjan mestarijoukkue voittaa 55 555 euroa ja saa puoleksi vuodeksi käyttöönsä kaksi Fordia. Ohjelmaa isännöi Aleksi Valavuori ja otteluita selostaa Tuomas Virkkunen.

Tilaa Markkinointi&Mainonta-lehti täältätai osta irtonumero Talentum Shopista tai Akateemisesta Kirjakaupasta.