Sanomalehtien tuki

Kimmo Lundén 17.12.2013 17:58 päivitetty 3.3.2016 14:49

Lehdistötuen selvitysmies on demarien mobiilipelisijoittaja

Valtion lehdistötukea selvittämään asetettu Tuomas Harpf sijoittaa työväenlehtien rahoja ja on osakkaana mobiilipelyhtiö Kukouri Mobile Entertainmentissa.

Asunto- ja viestintäministeri Pia Viitasen (sd) tiistaina lehdistötuen selvitysmieheksi asettama oikeustieteen lisensiaatti Tuomas Harpf (sd), 56, on työväenlehtitaustaisen Suomen Viestintärahoitus Oy:n toimitusjohtaja. Lisäksi hän työskentelee osa-aikaisena kotkalaisen sijoitusyhtiön ja kahta kaupunkilehteä julkaisevan Eteenpäin Oy:n toimitusjohtajana ja asiamiehenä Palkansaajasäätiössä.

Kolmen kuukauden selvitysmiehen työstä Harpf kertoo saavansa urakkaluonteiseksi palkkioksi 15 000 euroa. Määräaika selvityksen valmistumiselle on 4. maaliskuuta.

”Enemmän kunniavirka tämä lyhytaikainen selvitysmiehen homma minulle on. 15 000 euroa on asiantuntijapalkkio. Merkittävä summa, mutta sillä ei ole minulle taloudellista merkitystä”, Harpf arvioi Markkinointi&Mainonnalle.

15 000 euron palkkiota voi pitää kolmen kuukauden selvitysmiestehtävästä suhteellisen hyvänä korvauksena.

Asunto- ja viestintäministeri Viitanen haluaa selvityttää, minkälaisin ehdoin lehdistöä voitaisiin tukea median murrosvaiheessa ja mitkä olisivat ehdotetun tuen vaikutukset mediamarkkinoihin.

Sijoituksia, asuntoja ja mobiilipelejä

Harpf sijoittaa nyt Viestintärahoitus Oy:n ja Eteenpäin Oy:n sekä Palkansaajarahaston varoja. Hän painottaa, ettei hänellä ole enää suoraan roolia media-alalla, paitsi:

”Olen Porissa ilmestyvän Uusi Aika -lehden hallituksen jäsen.”

Jääviksi hän ei koe itseään mitenkään uudessa tehtävässään selvitysmiehenä. Ministeriöllä on tiedossa hänen kaikki roolinsa ja osakkuutensa.

Suomen Viestintärahoitus Oy pyörittää noin 10 miljoonan euron taseellaan arvopaperikauppaa, omistaa asuntoja ja 46 prosentin vähemmistöosuuden kotkalaisesta Eteenpäin Oy -sijoitusyhtiöstä.

Lisäksi Viestintärahoitus on 34 prosentin vähemmistöosakkaana  mobiilipeliyhtiö Kukouri Mobile Entertainment Oy:ssä.

Kukouri on julkaissut kaksi peliä, joista tunnetumpi on Tiny Troopers -sotapeli. Harpf on itsekin osakkaana 12 prosentin osuudella Kukouri-peliyhtiössä.

Miten pelaaminen liittyy lehdistöön?

Miten ylipäätään peliteollisuus sopii lehdistön selvitysmiehen työhön ja suomalehdistön tulevaisuuden selvittämiseen?

”Jääviyteni on tsekattu ministeriössä. Peliyhtiö ei kilpaile Suomessa. Mobiilipelit sinänsä eivät anna mitään kompetenssia sanomalehdistöön vaan olen tullut tehtävään 30 vuoden urani kautta sanomalehdistössä.

Kotkalainen Kukouri Mobile Entertainment julkaisi viime maaliskuussa uuden Tiny Troopers 2: Special Ops -toimintapelinsä San Franciscossa Game Developers Conferencen yhteydessä.

Start up -peliyritys teki ensimmäisenä toimintavuotenaan vuonna 2012 tappiota toistasataa tuhatta euroa. Kuluvana vuotena yhdeksän työntekijän peliyrityksen pitäisi päästä kannattavaan tulokseen, Harpf tietää.

Peliä on ladattu erilaisille mobiililaitteille Harpfin mukaan jo kahdeksan miljoonaa kertaa.

Suomen Viestintärahoitus Oy:n suurimmat omistajat ovat SDP-taustaiset Eteenpäin Oy (29,4%)ja Viikko-Media Oy (24,9%). SDP ei puolueena ole enää omistajana yhtiössä.

Tuomas Harpf kertoo cv:ssään työskennelleensä  media-alalla lyhyttä katkoa lukuun ottamatta vuodet 1977 – 2003, suurimman osan ajasta päätoimittajana ( Hämeen Kansa 1981-1985, UP-Uutispalvelu Oy 1988-1994) tai toimitusjohtajana. Hän on myös Kotkan Työväenyhdistyksen jäsen.

”Toimialalla työskentelyni aikana olen kuulunut MTV:n, kymmenkunnan radioyhtiön, ja parinkymmenen lehtiyhtiön hallitukseen joko jäsenenä tai puheenjohtajana.”

”Osa lehtipuolen hallitusjäsenyyksistä jatkui jonnekin vuosien 2008-2010 tienoille, mutta nyttemmin ainoat kosketuskohtani alaan ovat puheena olleet viikkolehti Uuden Ajan sekä kaupunkilehtien Ankkuri ja PK hallitukset”, Harpf listaa.