Tilastot kertovat, etteivät suomalaiset liiku tarpeeksi. Vaikka juokseminen on ihmisille luontainen tapa liikkua, suurimmalla osalla harrastus tyssää jo alkumetreillä.

Tämä voi johtua monesta asiasta. Tyypillisiä syitä juoksuinnostuksen lopahtamiseen ja harrastuksen lopettamiseen ovat vääränlainen harjoittelu ja juoksukenkien valinta.

Suomalainen lenkkaribrändi Feet tarjoaa haasteeseen ratkaisua, jonka tavoitteena on saada mahdollisimman moni suomalainen nauttimaan juoksemisesta ja liikunnasta.

Brändi käynnistää sponsorointiohjelman, johon valitaan jopa sata juoksijaa. Valitut saavat veloituksetta käyttöönsä juoksijaprofiiliin sopivat juoksukengät sekä vinkkejä harjoitteluun.

Sponsorointiohjelmaan voivat hakea kaiken tasoiset juoksijat, olipa kyseessä juoksuharrastuksesta kiinnostunut sohvaperuna tai huippu-urheilija, kertoo Feetin suunnittelija, fysioterapeuttina työskentelevä Teukka Niskanen.

Niskanen on toiminut kymmeniä vuosia kestävyysurheilun ja juoksukenkien parissa sekä valmentajana että juoksukenkien suunnittelijana. Kokemus on osoittanut hänelle, mistä kenkä useimmiten puristaa.

”Aktiivijuoksijat osaavat treenata ja valita hyvät juoksukengät, mutta aivan liian moni jää harrastuksen kanssa tyhjän päälle.”

”Turhautumiseni tilanteeseen johti lopulta siihen, että päätimme perustaa uudenlaisen sponsorointiohjelman. Feet-tiimiin ovat tervetulleita kaiken tasoiset juoksijat”, Niskanen taustoittaa tiedotteessa.

Inhimillinen ja sitä kautta varsin yleinen ongelma on Niskasen mukaan se, että suurin osa ihmisistä valitsee juoksukengät enemmän fiilispohjalta, värin tai ulkonäön perusteella.

”Juuri tätä problematiikkaa lähdimme ratkaisemaan ja haastamaan suuret juoksukenkävalmistajat uudenlaisella, myös tavisjuoksijoille suunnatulla sponsorointiohjelmalla. Toivottavasti mahdollisimman moni hakee rohkeasti Feet-tiimiin”, Niskanen sanoo.

Feetin kengillä on voitettu lukuisia SM-mitaleita. Kengille on myönnetty Design from Finland -tunnus. Feet-juoksukenkämalliston ovat suunnitelleet Teukka Niskanen ja Matti Salminen.

Niskanen on liikuntalääketieteeseen erikoistunut fysioterapeutti. Hän on toiminut kestävyysurheilun parissa muun muassa kilpailijana, valmentaja ja huoltajana. Salminen on puolestaan suunnitellut urheilujalkineita aiemmin muun muassa Suomen maajoukkuetason yleisurheilijoille Karhu-brändin alla.