Matkailun trendeistä puhutuin on nyt vastuullisuus. Lentäminen aiheuttaa yhä useammassa häpeää, ja vaihtoehtoja etsitään esimerkiksi junamatkailusta.

Jotakin maata pitkin matkustamisen suosion kasvusta kertoo se, että erillisenä tapahtumana viime vuonna kahdesti järjestetyt ja suuren suosion keränneet Maata pitkin -matkamessut ­järjestettiin viime viikolla osana Matkamessuja Helsingin messukeskuksessa. Lentämisen välttelyyn ja lähimatkailun trendiin sopivasti vieläpä koko Matkamessujen kumppanimaa oli tänä vuonna Viro.

Vastuullisuusteemojen ajankohtaisuus näkyi messuilla jo ennen Maata pitkin -lavan ohjelman alkamista. Torstaina ammattilaispäivän ohjelmassa oli muun muassa ruotsalaisen vastuullisen matkailun asiantuntijan Jeppe Klockaresonin puheenvuoro, mutta myös esimerkiksi kaksi paneelikeskustelua vastuullisuudesta.

Vastuullisuuteen pyrkiminen ja ­siitä ääneen kertominen on matkailualalle nyt tärkeää, sillä muu vaikuttaisi silmien ummistamiselta, kun kuluttajat ovat huolissaan ilmastonmuutoksesta. Moni ei halua luopua matkailusta, vaikka sen vaikutukset hirvittävätkin. Tilanteessa voittaa sellainen palveluntarjoaja, joka pystyy vastuullisuudella oikeuttamaan asiakkaansa matkailuvalinnan.