Hollantilainen lentoyhtiö KLM on lanseerannut Fly Responsibility -ilmastokampanjan, joka pyrkii vähentämään lentomatkustamisen ilmastovaikutuksia, mutta myös tarjoamaan liennytyskeinoja lentämisestä syntyvään häpeään. Kampanja lanseerattiin 29.kesäkuuta, jolloin oli 100 päivää siihen, kun lentoyhtiö täyttää 100 vuotta.

Business Insiderin mukaan erityisesti Pohjoismaissa kasvaa lentohäpeä sellaista tahtia, että lentoyhtiöiden on vastattava tähän liikkeeseen. KLM:n kampanjasivuilla kerrotaan muun muassa, että matka Amsterdamista Brysseliin kestää lentäen kauemman aikaa kuin jos matkan taittaisi junalla. "Täytyykö aina tavata kasvokkain?" "Etkö voisi mennä vaihteeksi junalla?" kysytään kampanjavideolla.

Kampanjasivuilla tarjotaan myös palvelua, jonka avulla voi kompensoida lentomatkojensa päästöt ja neuvotaan muun muassa pakkaamaan kevyesti, mikä voi säästää lentokoneiden polttoainekustannuksissa.

Kaupallinen lentoliikenne aiheuttaa 2-3 prosenttia kaikista maailman hiilipäästöistä, mutta sen määrän arvellaan nousevan. Kansainvälisen ilmakuljetusliiton (IATA) tutkimuksen mukaan lentomatkustajamäärän odotetaan tuplaantuvan 8.2 miljardiin vuoteen 2037 mennessä.

Yksi ratkaisu lentoyhtiöiden ilmastovaikutusten vähentämiseen olisi biopolttoaineiden käytön lisääminen, mikä voisi IATA:n mukaan vähentää jokaisen lennon päästöjä jopa 80 prosenttia.

"Realismia on, että sitä ei ole riittävästi saatavilla ja se on liian kallista", kommentoi KLM:n toimitusjohtaja Pieter Elbers Reutersille.

KLM ilmoitti toukokuussa, että se investoi Euroopan ensimmäiseen biopolttoainetehtaaseen, joka tuottaa biokerosiinia lentokoneisiin. Tehtaan on määrä avautua vuonna 2022.

Flygskam leviää Ruotsissa

Anti-lentämisen liike on noussut nopeasti viime aikoina erityisesti Ruotsissa, jossa termiä kuvaa sana flygskam. Flygskamille on antanut kasvonsa muun muassa oopperalaulaja Malena Ernman, joka on ilmastoaktivisti Greta Thunberg in äiti. Ernman ilmoitti, ettei enää matkusta lentäen. Hän teki esimerkiksi kahden viikon Euroopan-kiertueensa junalla.

Independentin mukaan Ruotsissa on havaittu piikki junamatkailun lisääntymisessä parin viime vuoden aikana. Yksi flygskam-aktivisti on Tågsemester-FB-sivun ylläpitäjä Susanna Elfors.

"Ihmiset ovat alkaneet muuttaa matkustamistapojaan. Lentämisestä on tullut häpeällistä, koska se on niin tuhoavaa ilmastolle ja ympäristölle",hän kommentoi The World -lehdelle.