Vantaan Vapaalaan parhaillaan rakennettavan Lidl-myymälän pihapiiristä tulee varsin erilainen kuin millaiseen tavallisesti ruokakauppojen pihoilla on totuttu. Myymälän pihaan tulee muun muassa lepakon- ja linnunpönttöjä, hyönteishotelleja ja lahopuuaita. Piha on suunniteltu ekologin kanssa siten, että se edistää luonnon monimuotoisuutta.

”Suomessa ei ole koskaan aiemmin rakennettu tällaista Lidl-myymälää. Myymälämme rakennetaan aina niin, että ne ovat mahdollisimman energiatehokkaita ja sitä kautta ympäristöystävällisiä, mutta nyt kokeilemme ensimmäistä kertaa, miten luontoa voi suojella jo myymälän pihassa”, sanoo tiedotteessa Lidl Suomen kiinteistö- ja kehitysjohtaja Virpi Kaikkonen.

Syksyllä avattavan myymälän pihamaalle istutetaan myös kotimaisia herukkapensaita ja metsäniittyä, joka kasvaa nurmikkoa korkeammaksi ja tarjoaa hyönteisille suojaa.

Ennen kuin tontilla aloitettiin maanmuokkaustyöt, siellä vieraili ekologi, joka kartoitti tontin ekologiset arvot ja huomautti, että tontilla oli esimerkiksi runsaasti hyönteisille hyödyllistä lahopuuta.

"Ekologin ehdotuksesta päätimme kerätä lahopuuta talteen ja säilyttää sitä työmaalla pressun alla. Nyt puusta rakennetaan lahopuuaita myymälän taakse”, Kaikkonen kertoo.

Hyönteisiä varten myymälän pihaan asennetaan myös hyönteishotelleja, jotka toimivat keinopesinä esimerkiksi pölyttäjähyönteisille. Lidl Suomen vastuullisuuspäällikkö Maija Järvinen sanoo, että pölyttäjähyönteisten elinympäristöjen lisääminen on tärkeää, koska hyönteisten katoaminen maailmasta olisi tuhoisaa ympäristölle ja ruoantuotannolle.

"Jos pölyttäjät katoavat kokonaan, meidän ruokapöydistämme katoavat kahvi, hedelmät, marjat, kaakao ja pähkinät”, Järvinen sanoo.

Vapaalan myymälä on Lidlille pilottihanke, jolla yhtiö hakee kokemuksia siitä, millä keinoilla luonnon monimuotoisuutta voisi tulevaisuudessa suojella muidenkin myymälöiden pihoilla.

Lidl on jo ehtinyt kerätä kokemuksia Järvenpäässä, missä jakelukeskuksen pihalle asennettiin myös hyönteishotelleja ja lepakonpönttöjä. Sille on myönnetty toiseksi korkeimman tason BREEAM-ympäristösertifikaatti.

”Haemme sertifikaattia myös Vapaalan myymälälle”, Kaikkonen sanoo.

Sertifikaatin vaatimukset ovat ohjanneet myymälän suunnittelua ja rakentamista. Sen takia Vapaalassa esimerkiksi käytetään vain sertifioitua puuta ja vähintään 60 prosenttia työmaan jätteistä kierrätetään.