Kauppa

Matti Kankare 6.12.2017 19:01

Lidlit uudistuvat ympäri Suomea – tulossa kymmeniä uusia liikkeitä

Krista Kierikka

Tänä vuonna 15 vuotta täyttävä Lidl kasvaa nyt turbovauhdilla.

Saksalaisketju avasi lokakuun puolivälissä Helsingin Graniittitaloon Suomen suurimman lähes 2000 neliömetrin Lidlin. Myymälä oli osoitus siitä, että kauppaketju monipuolistaa nyt myymälärakennettaan vanhasta laatikkomallista.

Hämeen Sanomissa Suomen Lidlin toimitusjohtajan Lauri Sipponen selvitti, että kauppaketjun on mukauduttava asumisen ja kulutustottumusten muutokseen.

"Ihmiset pakkautuvat kaupunkeihin, ja alueet ovat tiheämmin rakennettuna. Myös Lidlin konsepti joutuu joustamaan. Meillä on esimerkiksi Tampereella myymälä Finlaysonin vanhalla tehdasalueella suojellussa kohteessa", Sipponen totesi lehdelle.

Tässä muutoksessa Lidl avaa Graniittitalon kaltaisia "jättimyymälöitä" muualle maakuntiin. Joensuussa, Kuopiossa ja Turun Länsikeskuksessa on jo 1700 neliön kokoiset myymälät ja Sipposen mukaan yhtiön painopiste on kaupungeissa ja ruuhka-alueilla.

"Voidaan puhua myös Turku-Tampere-Helsinki-kolmiosta. Toki katsomme, onko esimerkiksi Oulussa tarvetta tiivistää myymäläverkostoa", Sipponen totesi lehdessä.

Sipponen uskoo, että Lidl pystyy avaamaan edelleen kymmenen uutta myymälää vuosittain. Vuonna 2020 Lildlillä olisi noin 200 myymälää ja kauppaketjun markkinaosuus yli 10 prosenttia.

Järvenpäähän suuri logistiikkakeskus

Juuri tähän kasvuun liittyen Lidl rakennuttaa Firan avulla yhden Suomen suurimmista logistiikkakeskuksista Järvenpäähän.

Firan varatoimistusjohtaja Miska Eriksson onkin syystä tyytyväinen Lidlin kasvutavoitteisiin.

"Fira on ollut vähemmän tunnettu logistiikkarakentamisessa, mutta nyt olemme päässeet hyvään vauhtiin. Edellisen, Vuosaareen rakennetun Metsä Fibren logistiikkaterminaalin luovutimme asiakkaalle toukokuussa. Molemmat ovat Suomen mittakaavassa varsin massiivisia hankkeita. Hauska yhteensattuma on, että Lidl tuli Suomeen 15 vuotta sitten ja Fira on 15 vuotta vanha yritys. Molemmat tulivat markkinoille haastajina ja ovat päässeet omilla toimialoillaan merkittäviksi toimijoiksi, Miska Eriksson sanoo tiedotteessa.

Pääurakoitsijalle eli Firalle Lidl-hankkeen kokoluokka tuo haasteita.

"Hyppäsimme liikkuvaan junaan. Maanrakennusurakoitsija oli vetänyt hanketta ensimmäiset puoli vuotta. Tärkeintä oli pitää huoli siitä, että työt eivät keskeydy työnjohdon vaihtuessa, kertoo projekti-insinööri Sami Kalliomäki.

Firan vastuulla projektissa ovat toimistorakennus, katot, ulkoseinät, lattiat ja väliseinät. Omia sivu-urakoitaan ovat maanrakennus, hallin teräsrakenteet, talotekniikka, kalusteet sekä turvajärjestelmät.

Kalliomäen mukaan Suomessa on rajallinen määrä osaajia.

"Jos samaan aikaan on käynnissä toinen vastaavanlainen rakennushanke, ammattilaiset saattavat olla kiinni siinä. Rakentaminen käy nyt kuumana ja asentajat ovat kortilla. Olemme kuitenkin saaneet tarvitsemamme osaajat, Kalliomäki sanoo.

Lähde: Kauppalehti

Kumppaniblogit

Kaupallinen yhteistyö